Președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat joi că scoaterea de la putere a lui Donald Trump este o „urgență de maximă importanță”, acuzându-l pe el și pe susținătorii săi de participarea la o „tentativă de lovitură de stat ", relatează AFP.

Nancy PelosiFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Ea i-a cerut vicepreședintelui Mike Pence să „invoce imediat cel de-al 25-lea amendament al Constituției pentru a-l declara pe Donald Trump „inapt” de a guverna, spunând că speră să aibă răspunsul său „astăzi”.

Dacă nu acționează, Congresul „ar putea fi gata să meargă către proceduri de punere sub acuzare”, a adăugat ea.

Apelul lui Pelosy vine după ce și liderul democratilor din Senat, Chuck Schumer, l-a îndemnat joi pe vicepreședintele Mike Pence să îl demită pe Donald Trump din funcție după violențele comise de susținătorii săi miercuri la Capitoliu, sediul Congresului SUA, potrivit AFP.

"Dacă vicepreședintele și cabinetul refuză" să facă acest lucru, "Congresul ar trebui să se reunească pentru a iniția proceduri de punere sub acuzare împotriva președintelui", a adăugat Chuck Schumer.

Adam Kinzinger, un congresman republican din partea statului Illinois, a cerut joi invocarea celui de-al 25-lea Amendament al Constituției Statelor Unite pentru a-l înlătura pe președintele Donald Trump din funcție, anunță Reuters.

Președintele ales Joe Biden i-a numit pe susținătorii lui Trump drept „teroriști”.

Donald Trump a vorbit miercuri mulțimii, încurajându-i pe susținătorii săi să avanseze spre Congres, înainte de a publica un videoclip în care a repetat fără dovezi că alegerile le-au fost „furate” și a le transmite că protestatarii ”sunt foarte speciali”.

Peste 60 de persoane au fost arestate, iar anchete sunt în curs de derulare, după asaltul de miercuri asupra Congresului american din Washington DC de miercuri, relatează Reuters.

Cel puțin patru persoane au murit în urma violențelor din capitala SUA de miercuri seara: două femei și doi bărbați, a anunțat într-o conferință de presă primarul Washingtonului.