Peste 60 de persoane au fost arestate, iar anchete sunt în curs de derulare, după asaltul de miercuri asupra Congresului american din Washington DC de miercuri, relatează Reuters. În același timp, FBI cere ajutorul publicului pentru a identifica protestatarii pro-Trump care au intrat cu forța în Capitoliu, în timp ce Departamentul de Justiție a spus că o politică adoptată în vară pentru a considera rebeliunea drept acuzație pentru protestatarii anti-rasism se va aplica și în acest caz.

Richard Barnett în biroul lui PelosiFoto: AFP / Profimedia Images

În total poliția a făcut 68 de arestări, potrivit șefului poliției din Washington DC.

”Mai avem multă muncă de făcut pentru a identifica și a trage la răspundere pe fiecare care a făcut parte din mulțimea violentă”, le-a spus șeful poliției, Robert Contee, reporterilor.

Unele dintre persoanele care au participat la asalt se vor confrunta cu inclupări joi, iar autoritățile federale cor continua să adune probe și să facă arestări în timp ce investighează, a spus procurorul general Jeffrey Rosen.

”Violența și distrugerea proprietății în clădirea Capitoliului american de ieri au arătat o lipsă de respect flagrantă și îngrozitoare pentru instituțiile guvernului și pentru gestionarea ordonată a procesului democratic”, a spus directorul FBI Chris Wray.

Departamentul de Justiție a confirmat că o politică instituită care îndeamnă procurorii să ia în considerare acuzații de ”conspirație la sediție” pentru persoanele implicate în protestele anti-rasism se va aplica de asemenea celor care au luat cu asalt Capitoliul, spărgând geamuri și furând.

Congresul Statelor Unite a oficializat joi victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, ultima etapă înainte de învestitura sa, în 20 ianuarie. Decizia a venit după scene care păreau de neimaginat la Washington: partizanii lui Donald Trump au invadat miercuri Capitoliul, templul democrației americane, și au întrerupt sesiunea de confirmare a victoriei lui Joe Biden. După o întrerupere de mai multe ore, Congresul și-a reluat procesul de certificare, respingând obiecțiile parlamentarilor republicani care vizau rezultatele la alegerile prezidențiale.