Liderul democratilor din Senat, Chuck Schumer, l-a îndemnat joi pe vicepreședintele Mike Pence să îl demită pe Donald Trump din funcție după violențele comise de susținătorii săi miercuri la Capitoliu, sediul Congresului SUA, potrivit AFP.

Chuck SchumerFoto: NBCNews

„Ceea ce s-a întâmplat ieri pe Capitol Hill a fost o insurgență împotriva Statelor Unite, instigată de președinte”, a scris Chuck Schumer, solicitând republicanului Mike Pence să invoce al 25-lea amendament constituțional care autorizează vicepreședintele și majoritatea cabinetului să-l declare pe președinte „impropriu” să-și exercite funcțiile și să-l demită.

"Dacă vicepreședintele și cabinetul refuză" să facă acest lucru, "Congresul ar trebui să se reunească pentru a iniția proceduri de punere sub acuzare împotriva președintelui", a adăugat Chuck Schumer.

Adam Kinzinger, un congresman republican din partea statului Illinois, a cerut joi invocarea celui de-al 25-lea Amendament al Constituției Statelor Unite pentru a-l înlătura pe președintele Donald Trump din funcție, anunță Reuters.

Legiuitorul republican a făcut apelul în cadrul unei înregistrări video postate pe Twitter la o zi după ce susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Congresul american în cadrul unor scene de haos fără precedent pe Dealul Capitoliului.

„Există toate indicațiile că președintele a pierdut contactul nu doar cu datoriile sale sau chiar cu jurământul său, ci cu realitatea însăși”, a afirmat Kinzinger în înregistrarea video.