Ministrul american al educației, Betsy DeVos, și-a anunțat demisia joi seara, citând discursul pe care președintele Donald Trump l-a susținut miercuri în fața susținătorilor săi înainte ca aceștia să ia cu asalt Capitoliul american ca un „punct de cotitură”, relatează Newsweek.

Betsy DeVosFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

DeVos este al doilea ministru din cabinet care renunță la funcție în contextul valului de demisii care au cuprins administrația Trump după luarea cu asalt a Congresului american de către susținătorii președintelui republican.

Numeroși legiuitori l-au acuzat pe Trump pentru scenele de violență, susținând că afirmațiile sale nefondate despre fraudarea masivă a alegerilor i-au incitat pe protestatari.

Unii, printre care președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și liderul senatorilor democrați, Chuck Schumer, i-au cerut vicepreședintelui Mike Pence să invoce al 25-lea Amendament al Constituției americane pentru a-l înlătura pe Trump din funcție până la inaugurarea președintelui ales Joe Biden.

„Ar trebui să scoatem în evidență și celebrăm numeroasele realizări ale Administrației dumneavoastră în beneficiul poporului American”, a scris DeVos în scrisoarea sa de demisie, o copie a acesteia fiind consultată de jurnaliștii de la Newsweek.

„În schimb, am rămas să curățăm dezordinea cauzată de protestatarii violenți care au invadat Capitoliul Statelor Unite într-o tentativă de subminare (...) comportamentul lor a fost inadmisibil pentru țara noastră”, afirmă DeVos.

Aceasta a adăugat că „nu există dubii privind impactul pe care retorica dumneavoastră l-a avut asupra situației și este un punct de cotitură pentru mine”.

„Copii impresionabili privesc toate aceste lucruri”, a mai notat DeVos, precizând că „iar ei învață de la noi”.

Președintele ales Joe Biden a fost un critic aspru a lui DeVos, afirmând în 2019 în cadrul unei conferințe a Asociației Naționale pentru Educație că prima sa acțiune dacă va fi ales va fi să se asigure că „secretarul educației nu va fi Betsy DeVos”.

DeVos este al doilea ministru din cabinetul lui Trump care și-a prezentat demisia după ce ministrul transporturilor, Elaine Chao, a demisionat joi, invocând „îngrijorarea” sa față de asaltul Capitoliului de către susținătorii președintelui Donald Trump.

Citește și: