Ministrul SUA al Transporturilor, Elaine Chao, și-a anunțat demisia joi, invocând „îngrijorarea” sa față de asaltul Capitoliului de către susținătorii președintelui Donald Trump, potrivit AFP.

Elaine ChaoFoto: Politico

„Țara noastră a trăit un eveniment traumatic, complet evitabil (...) care m-a tulburat atât de mult încât nu pot să îl ignor”, a declarat ea.

Elaine Chao este primul membru al cabinetului lui Donald Trump care și-a anunțat demisia de la violențele de miercuri.

Demisia sa a fost întâmpinată cu reticență de către democrații care îi cer să ajute la destituirea lui Trump.

Dacă ministrul „consideră evenimentele de ieri atât de condamnabile, ar trebui să convingă cabinetul să invoce cel de-al 25-lea amendament și să nu abdice din funcția care îi permite să facă acest lucru”, a democrata Alexandria Ocasio-Cortez, considerând că demisia cu 13 zile înainte de sfârșitul mandatului lui Donald Trump a fost doar ”o încercare de a se proteja”.

"Aceste demisii nu înseamnă nimic acum. Șobolani care părăsesc nava care se scufundă", a tunat un alt membru ales al Camerei, Jackie Speier. „Ar trebui să invoce al 25-lea amendament”.

Demisii în lanț

Adjunctul consilierului prezidențial pe probleme de securitate națională, Matt Pottinger, a demisionat miercuri ca urmare a asaltului suporterilor lui Trump asupra Capitoliului. Demisia a fost confirmată de surse politice pentru CNN.

Potrivit surselor citate de CNN mai mulți adjuncți ai consilierului pe probleme de securitate națională, dar și șeful lor Robert O'Brien ar intenționa să demisioneze.

În același timp, adjunctul șefului de cabinet Chris Liddell ar lua în calcul demisia, potrivit unor surse politice.

Mai devreme, O'Brien a recurs la un gest neobișnuit luându-i apărarea vicepreședintelui Mike Pence, atacat de președintele Donald Trump pentru refuzul de a bloca validarea victoriei lui Joe Biden în alegerile din 3 noiembrie.

O'Brien a spus că Pence a dat dovadă de ”curaj” pentru că nu a cedat presiunilor liderului de la Casa Albă. "Tocmai am vorbit cu vicepreședintele Pence. Este un om decent și a dat dovadă astăzi de curaj acționând la fel cum a făcut-o pe 9/11 când era congresman. Sunt mândru să lucrez cu el”, a spus O'Brien.

Nici el, nici Pottinger sau Liddle nu au putut fi contactați pentru a comenta asupra demisiilor.

Adjunctul secretarului pe relația cu presa, Sarah Matthews, a demisionat și ea. La fel șefa staff-ului primei doamne, Melania Trump, Stephanie Grisham. Și secretarul pe probleme sociale de la Casa Albă, Rickie Niceta, și-a înaintat demisia.