Cel puțin 570.000 de etnici uiguri au fost înrolați într-un program de muncă forțată pentru colectarea a bumbacului în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei, afirmă un nou raport citat de AFP și BBC.

Campuri de bumbacFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

China a demarat o politică de supraveghere masivă în această regiune după numeroase atacuri mortale comise împotriva civililor și pe care autoritățile de la Beijing le atribuie islamiștilor separatiști uiguri.

Organizațiile pentru drepturile omului acuză China că a internat cel puțin un milion de musulmani în „lagăre de reeducare” din provincia Xinjiang.

Autoritățile comuniste afirmă însă că ar fi vorba despre „centre de formare profesională” destinate distanțării populației de extremismul religios.

Noul raport realizat de Center for Global Policy (CGP) afirmă că trei zone din Xinjiang au înrolat cel puțin 570.000 de persoane pentru prelucrarea bumbacului în cadrul unui program obligatoriu administrat de stat.

Think-thank-ul american susține că se bazează pe documente oficiale ale autorităților chineze care au fost publicate pe internet. Potrivit acestuia, numărul real ar putea fi chiar mai mare.

Autoritățile comuniste afirmă însă toți „studenții” care au fost la „centrele de formare” și-au „terminat studiile” însă raportul acuză Beijingul că i-a obligat pe unii să accepte locuri de muncă, adesea de culegere manuală a bumbacului.

Aproximativ 20% din producția mondială de bumbac provine din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei.

CGP afirmă că participanții la acest program de stat sunt supravegheați îndeaproape de poliție și obligați să urmeze cursuri de ideologie.

„Unii membri ai minorităților etnice pot arăta un anumit grad de consimțământ (...) și pot obține beneficii financiare din acesta”, notează cercetătorul german Adrian Zenz, autorul raportului.

„Cu toate acestea (...) este imposibil să se definească unde se oprește constrângerea și unde poate începe consimțământul”, adaugă Zenz.

Raportul afirmă că autoritățile locale sunt puternic încurajate de la centru să se înscrie în program pentru a crește veniturile în zonele rurale și să-și îndeplinească astfel obiectivele de reducere a sărăciei.

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă în care a discutat despre raportul CGP că muncitorii sunt liberi să-și semneze contractele de muncă „după propria voință”.

El l-a acuzat pe Adrian Zenz, autor al mai multor rapoarte despre uiguri, că „fabrică minciuni” și că este „coloana vertebrală a institutelor de cercetare anti-China, create și conduse de serviciile secrete americane”.

Statele Unite au interzis anumite importuri de bumbac și a altor bunuri din provincia Xinjiang, afirmând că acestea au fost obținute prin muncă forțată.

Citește și: