Statele Unite vor interzice importarea unor bunuri din provincia Xinjiang a Chinei din cauza acuzațiilor privind abuzurile comise de Beijing împotriva minorității uigure, relatează BBC.

Donald TrumpFoto: White House

Autoritățile americane afirmă că „munca forțată” a fost folosită pentru producerea bunurilor, menționând un centru „vocațional” pe care l-a catalogat drept „lagăr de concentrare”.

Interdicția la import se va aplica articolelor de îmbrăcăminte, bumbacului, pieselor electronice și produselor pentru îngrijirea părului produse de cinci entități din Xinjiang precum și din provincia Anhui.

„Aceste încălcări extraordinare ale drepturilor omului cer un răspuns extraordinar”, a declarat Kenneth Cuccinelli, secretarul interimar al Departamentului pentru Siguranță Internă al SUA, adăugând că exploatarea uigurilor din Xinjiang „este sclavie modernă”.

Mutarea anunțată luni este cea mai recentă acțiune a administrației Trump de a pune presiune pe China asupra situației din Xinjiang, crezându-se că Beijingul a reținut și internat în lagăre de reeducare peste un milion de uiguri în ultimii ani.

China susține că locațiile de detenție furnizează pregătire profesională și educație, afirmând că sunt necesare pentru a combate amenințările teroriste și separatiste.

Mii de copii au fost separați de părinții lor potrivit unor cercetări recente iar femei uigure ar fi fost sterilizate forțat.

Ordinul „trimite un mesaj clar comunității internaționale că nu vom tolera practicile ilicite, inumane și exploatatoare ale muncii forțate în lanțurile de aprovizionare din SUA”, a declarat Mark A. Morgan, comisarul Agenției Americane de Vamă și Protecția Granițelor.

„Munca forțată este o atrocitate care încalcă drepturile omului fiind împotriva valorilor pe care le împărtățim cu toții”, a mai afirmat acesta, adăugând că „administrația Trump nu va sta cu mâinile în sân și nu va permite companiilor străine să supună muncitori vulnerabili muncii forțate afectând afacerile americane care respectă drepturile omului și domnia legii”.

Ordinul anunțat luni vizează patru companii și o unitate de producție, oficialii americani anunțând că nu exclud interzicerea tuturor importurilor din Xinjiang dar că au nevoie de mai mult timp pentru „analiza juridică” a unei astfel de măsuri.

China are o cotă de aproximativ 20% din producția mondială de bumbac, majoritatea acestuia venind din Xinjiang. Regiunea este de asemenea o sursă majore de produse petrochimice și alte bunuri indispensabile fabricilor din China.

Citește și: