Imagini rare și mesaje secrete trimise de un model uigur sunt mărturii care îți dau fiori cu privire la încălcările drepturilor omului practicate de China, în timp ce dovezile privind abuzurile față de comunitatea uigurilor cresc în Xinjiang, iar comunitatea globală este din ce în ce mai îngrijorată, relatează The Guardian.

uigur in inchisoare chinezaFoto: Captura BBC

Potrivit unor articole BBC, The Globe și Mail, Merdan Ghappar, un model de succes pe platforma de comerț online Tobao, a fost reținut după ce a stat în închisoare peste un an din cauza unor acuzații privind drogurile, despre care susținătorii modelului spun că au fost inventate.

Într-un video, Ghappar apare stând tăcut, legat cu cătușe de un pat din metal, într-o cameră goală, care are gratii la geam.

Ținând camera cu mâna dreaptă, acesta arată hainele murdare, gleznele umflate.

Statele Unite au impus pe 9 iunie sancțiuni mai multor lideri chinezi, acuzați că ar ”avea legătură cu abuzuri grave ale drepturilor omului” în special împotriva minorității uigure, a anunțat Trezoreria și Departamentul de Stat în două comunicate de presă separate.

AFP relata în iunie că China recurge în regiunea Xinjiang (nord-vest), majoritar musulmană, la o politică de controlare a nașterilor extrem de coercitivă, care include sterilizări forțate ce vizează în special comunitatea uigură.

Uigurii, majoritar musulmani și vorbind o limbă turcică, constituie unul dintre cele 56 de grupuri etnice ale țării. Ei reprezintă aproape jumătate din cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un imens teritoriu semideșertic mult timp lovit de atentate sângeroase, atribuite de Beijing separatiștilor și islamiștilor.

Citește și:

Un raport acuză China că sterilizează forțat uigurii din provincia Xinjiang