China recurge în regiunea Xinjiang (nord-vest), majoritar musulmană, la o politică de controlare a nașterilor extrem de coercitivă, care include sterilizări forțate ce vizează în special comunitatea uigură, afirmă un studiu publicat luni și citat de AFP.

XinjiangFoto: Flickr

Uigurii, majoritar musulmani și vorbind o limbă turcică, constituie unul dintre cele 56 de grupuri etnice ale țării.

Ei reprezintă aproape jumătate din cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un imens teritoriu semideșertic mult timp lovit de atentate sângeroase, atribuite de Beijing separatiștilor și islamiștilor.

Organizații pentru apărarea drepturilor omului acuză China că a internat în lagăre cel puțin un milion de musulmani, în ceea ce autoritățile consideră a fi tabere de reeducare politică.

Beijingul dezminte aceste cifre și vorbește de centre de formare profesională, care au ca scop să ajute populația să găsească un loc de muncă și să se îndepărteze astfel de extremism și de terorism.

Uigurii ar fi supuși de asemenea unor campanii de sterilizare forțată, afirmă un studiu publicat luni de Adrian Zenz, un cercetător german care a scris mai multe rapoarte privind politicile promovate de Beijing în Xinjiang.

În cele două mari prefecturi ale regiunii unde uigurii sunt majoritari, numărul de nașteri a scăzut drastic din 2016, afirmă Zenz, care spune că se bazează pe documente administrative chineze și pe discuții cu femeile locale.

Unele au declarat că au fost constrânse să se sterilizeze, sub amințarea că vor fi trimise în lagăre, potrivit acestui studiu. Altor femei li s-ar fi impus implantarea unui sterilet.

China pare să utilizeze un control coercitiv al nașterilor în Xinjiang în cadrul "unei strategii mai ample de dominare etno-rasială", a scris Zenz în acest raport publicat de Jamestown Foundation.

Această organizație americană înființată în 1984 are ca misiune "informarea și educarea decidenților politici" și afirmă că a "contribuit direct la căderea comunismului" în Europa și în URSS.

Un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, a respins criticile ca fiind "lipsite de fundament" și a susținut că Xinjiang este de acum "stabil și armonios".