​Înainte ca Joe Biden să ajungă la putere în ianuarie, administrația Trump va cere companiilor petroliere să aplice pentru concesiuni petroliere de exploatare la Refugiul Național Arctic Wildlife Refuge din Alaska, unde se află urși polari, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un document care urmează să fie publicat marți în Jurnalul Oficial al SUA și consultat luni de AFP, Ministerul de Interne solicită companiilor interesate să le anunțe, în termen de treizeci de zile, pentru ce parcele din cea mai mare zonă naturală protejată a țării ar dori să depună un dosar de solicitare.

Referințe

Dezastru ecologic produs de Rusia în zona arctică

Pe 29 mai, un rezervor diesel de la o centrală termică aparținând gigantului minier Norilsk Nickel s-a prăbușit în apropierea orașului arctic Norilsk, provocând o scurgere de 15.000 de tone de petrol în râul din apropiere și 6.000 de tone pe pământul din jurul rezervorului. Președintele rus Vladimir Putin a declarat starea de urgență după dezastrul ecologic.

Au mai rămas doar zece ani pentru salvarea Arcticii, avertizează șeful mega-expediției cu nava Polarstern, la întoarcerea în Germania, după un an de cercetări și aventuri la Polul Nord

După cea mai mare expediție arctică din toate timpurile, nava germană de cercetare „Polarstern” a acostat, săptămâna trecută, în portul Bremerhaven. Sute de cercetători și navigatori din întreaga lume au fost implicați în proiectul mamut „MOSAiC”. Deoarece Arctica se încălzește mult mai repede decât restul lumii și ceea ce se întâmplă acolo afectează întreaga planetă, aceasta expediție este de o enormă importanță. Datele colectate pot anticipa schimbări în clima Pământului, care vizează toate generațiile viitoare. Süddeutscher Rundfunk oferă imagini și relatări colosale de pe parcursul temerarei expediții.

S-a întors pe uscat si conducatorul expediției, Markus Rex, de la Institutul Alfred Wegener, care a relatat mass-mediei germane despre evenimentele si incidentele de pe parcursul întregii expediții. „Nu a existat niciodată o expediție arctică la această scară. Sunt sigur că ea ne va permite să facem o revoluție în cercetarea climatică”, anticipa acesta la startul de anul trecut.

„Facem asta pentru că Arctica este epicentrul schimbărilor climatice globale”, a precizat el. „Nicăieri încălzirea globală nu avansează la fel de repede ca acolo. În același timp, Arctica este regiunea planetei noastre asupra căreia avem cele mai sărace cunoștințe despre sistemul climatic”.

Banchiza din Arctica s-a topit în vara anului 2020 cel mai mult după cea înregistrată, după 2012, o manifestare suplimentară a încălzirii climatice continue, conform observațiilor prin satelit anunțate luni de Centrul Național de Date pentru Zăpadă și Gheață din Statele Unite, citează AFP.

Urșii polari ar putea să dispară aproape în totalitate în 2100 (studiu)

Fără banchize, urșii polari mor de foame. Iar încălzirea climatului ar putea însemna dispariția acestor mari mamifere emblematice pentru Arctica până la finalul acestui secol, scrie AFP.

Într-un studiu publicat în Nature Climate Change, cercetătorii au analizat cea mai mare amenințare asupra urșilor polari: dispariția progresivă a habitatului lor, banchizele, unde prind focile, indispensabile pentru alimentația lor.

Ursul polar, care trăiește în regiunile arctice unde temperaturile pot coborî până la -40 grade iarna, poate trăi fără mâncare două luni, în special în perioada estivală, când banchiza se topește în fiecare an.

Dar, odată cu creșterea temperaturilor, absența ghețurilor durează din ce în ce mai mult. Incapabile să găsească în mediul lor altă sursă de hrană comparabilă, din ce în ce mai mulți urși înfometați se aventurează în afara teritoriului lor, în apropierea zonelor locuite de oameni.

Cele mai afectate sunt ursoaicele, care nasc la mijlocul iernii.