Rusia a comandat vineri un audit complet al infrastructurii sale riscante construite pe permafrost, slăbită de schimbările climatice, după prăbușirea unui rezervor de combustibil, care a dus la o poluare severă în zona arctică, scrie AFP.

Poluare in zona arcticaFoto: youtube.com

Autoritățile ruse au declarat că au oprit în sfârșit progresia hidrocarburilor care s-au revărsat în special în râul Ambarnaïa. Este cel mai grav dezastru ecologic de acest gen din regiune, vizibil din spațiu.

Potrivit companiei care deține uzina, care este situată deasupra Cercului Arctic, scurgerea a avut loc din cauza scufundării în permafrost a stâlpilor fundației unui rezervor de depozitare a motorinei.

Pentru a evita „repetarea” unui astfel de incident, Parchetul General a dispus o „verificare completă” în toată Rusia a „infrastructurii periculoase situată în zone predispuse la topirea permafrostului”, solurile înghețate tot timpul anului la o adâncime între 2 și 15 m.

Pe 29 mai, un rezervor diesel de la o centrală termică aparținând gigantului minier Norilsk Nickel s-a prăbușit în apropierea orașului arctic Norilsk, provocând o scurgere de 15.000 de tone de petrol în râul din apropiere și 6.000 de tone pe pământul din jurul rezervorului.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat starea de urgență după dezastrul ecologic.