Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a invocat-o pe Margaret Thatcher, „Doamna de Fier” a Marii Britanii, într-un discurs în care a criticat vehement intenția guvernului britanic de a revizui unilateral acordul privind Brexit, subliniind că este o chestiune de „drept și încredere și bună credință”, relatează Politico.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier Hoslet / AFP / Profimedia Images

În cadrul primului său discurs despre starea Uniunii Europene ținut miercuri la Bruxelles, Von der Leyen a citat cuvintele fostului premier conservator britanic despre importanța respectării dreptului internațional.

„Marea Britanie nu încalcă tratate. Ar fi rău pentru Marea Britanie, rău pentru relațiile cu restul lumii și rău pentru orice viitor tratat comercial”, a afirmat von der Leyen, citând dintr-un discurs al lui Margaret Thatcher din 1975.

„Acest lucru a fost adevărat atunci și este adevărat și astăzi”, a adăugat președintele Comisiei Europene, precizând că „încrederea este fundația oricărui parteneriat puternic”.

Guvernul britanic a prezentat săptămâna trecută un proiect de lege care i-ar permite să revizuiască unilateral părți ale Acordului privind Retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană privind ajutoarele de stat și regulile comerciale pentru Irlanda de Nord cu care premierul Boris Johnson a fost de acord anul trecut.

Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a confirmat că proiectul elaborat de guvernul lui Johnson „ar încălca legislația internațională într-un mod foarte specific și limitat”.

„Uniunea Europeană și Regatul Unit au convenit împreună cea mai bună și singura cale de a asigura pacea pe insula irlandeză și nu vom da înapoi niciodată în privința asta”, a mai declarat Ursula von der Leyen în timpul discursului, adăugând că „această înțelegere a fost ratificată de această cameră [Parlamentul European] și Camera Comunelor (n.r. camera inferioară a Parlamentului Regatului Unit)”.

„Ea nu poate fi modificată unilateral, nerespectată sau aplicată greșit. Este o chestiune de drept și încredere și bună credință”, a conchis președintele Comisiei Europene.

Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat după discursul lui von der Leyen că europarlamentarii nu vor susține un acord comercial post-Brexit dacă Regatul Unit va modifica unilateral Acordul de Retragere.

„Marea Britanie, îți pierzi credibilitatea la nivel global”, a afirmat Weber.

Citește și: