Partidul Conservator, principalul partid de opoziție din Canada, l-a ales luni pe Erin O'Toole, un fost ministru și veteran al forțelor armate, ca președinte al formațiunii, acesta urmând să fie principalul contracandidat al premierului liberal Justin Trudeau, transmit Reuters și CBC.

Erin O'TooleFoto: Kilpatrick Sean-CP / Abaca Press / Profimedia

Schimbările din fruntea Partidului Conservator canadian au loc după ce acesta nu a reușit să obțină suficiente mandate la alegerile parlamentare de anul trecut pentru a forma un guvern, Trudeau rămânând în fruntea executivului în pofida unei scăderi a popularității.

Deși nu urmează alegeri în viitorul apropiat, premierul canadian are nevoie de sprijinul unuia din cele trei partide de opoziție pentru a rămâne la putere, un vot de încredere crucial privind planul de relansare economică postpandemie urmând să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie.

„Partidul Conservator va fi pregătit pentru următoarele alegeri și vom câștiga următoarele alegeri”, a declarat O'Toole în discursul de acceptare a nominalizării.

O'Toole, în vârstă de 47 de ani și tată a doi copii, se descrie drept „un conservator adevărat” și a promis să „pună Canada pe primul” loc în timp ce va ajuta familiile și economia afectate de criza coronavirus.

Un parlamentar din partea provinciei Ontario, cea mai populată regiune din Canada, O'Toole a mai încercat de două ori să câștige președinția Partidului Conservator, acesta preluând conducerea formațiunii într-o perioadă în care liberalii lui Trudeau conduc în sondajele de opinie.

Susținerea pentru liberali a crescut substanțial după ce guvernul a cheltuit sute de miliarde de dolari ca ajutor de urgență în timpul pandemiei dar a pierdut teren în ultimele săptămâni ca urmare a unui scandal în care este implicat Trudeau și fostul său ministru al Finanțelor, Bill Morneau.

Una din provocările lui O'Toole's va fi să recâștige votanții din centrele urbane precum Toronto, Vancouver sau Montreal, acestea având mai multe locuri parlamentare decât zonele rurare și au votat consecvent cu liberalii la ultimele două alegeri.

O'Toole's a întins mâna și către votanții care înclină către stânga, declarând în discursul său că există loc pentru aceștia în Partidul Conservator.

Fiul unui fost politician din Ontario, O'Toole's a fost ales în Parlament pentru prima dată în 2012 și a fost pentru o scurtă perioadă în 2015 ministrul pentru veterani în cabinetul fostului premier Stephen Harper.

O'Toole's s-a alăturat Forțelor Aeriene Canadiene la vârsta de 18 ani și a fost un navigator de elicoptere înainte să fie trecut în rezervă în anul 2000. Ulterior acesta a absolvit Facultatea de drept a Universității Dalhousie din Halifax, întorcându-se în Ontario unde a lucrat ca avocat fiscal.

Citește și: