Justin Trudeau a fost forțat, marți, să facă o ușoară remaniere a guvernului său, numind-o pe protejata sa Chrystia Freeland la Finanțe după o demisie răsunătoare în urma unui scandal de etică care îl vizează personal, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Freeland devine prima femeie din istoria canadiană care a ocupat fotoliul de ministru al Finanțelor, deoarece țara cunoaște cea mai gravă criză economică de la cel de-al Doilea Război Mondial din cauza pandemiei coronavirusului.

Chrystia Freeland a fost apostrofată chiar din prima zi de mandat la o ceremonie oficială la Ottawa, în prezența lui Trudeau și a guvernatorului general Julie Payette, reprezentant al reginei Elisabeta în Canada.

Trudeau a cerut guvernatorului general să suspende actuala sesiune a parlamentului până în octombrie, potrivit unei surse guvernamentale.

Guvernul său, în minoritate de la alegerile legislative de la sfârșitul lui 2019, și-ar angaja apoi responsabilitatea în fața deputaților prezentând principalele linii de acțiune ale guvernului în timpul explicării noului său buget.

Fostul ministru de externe care a condus renegocierea Acordului de liber schimb din America de Nord cu Statele Unite și Mexic, Chrystia Freeland, în vârstă de 52 de ani, a fost promovată în funcția de viceprim-ministru în octombrie anul trecut. Ea este considerată ministrul său cel mai apropiat și o potențială candidată pentru succesiunea sa în fruntea partidului liberal.

Premierul canadian Justin Trudeau a recunoscut luni că a „făcut o greșeală” participând la discuțiile privind un contract guvernamental major acordat unei organizații de caritate care i-a plătit pe membrii familiei sale, potrivit AFP.

"Din cauza participării mele în organizația WE Charity, ar fi trebuit să mă retrag din discuții și nu am făcut acest lucru", a spus Trudeau la o conferință de presă. „A fost greșeala mea, îmi cer scuze profund.”

Opoziția conservatoare a Canadei a cerut vineri o anchetă a poliției pentru a vedea dacă premierul Justin Trudeau a atribuit un contract unei organizații de caritate care a plătit ulterior diferite sume membrilor familiei, potrivit AFP.

"Există suficiente motive pentru ca poliția să investigheze această problemă", a declarat Michael Barrett, membru al Partidului Conservator.

"Avem un contract de aproape un miliard de dolari care a fost atribuit fără licitație de către primul ministru", a declarat Barrett în timpul unui briefing de presă la Ottawa.

„Și știm că există beneficii financiare semnificative de care a profitat și familia premierului”, a spus el.

Mama premierului Margaret Trudeau a primit 250.000 de dolari (160.000 de euro) pentru a ține discursuri la 28 de evenimente găzduite de asociația WE Charity între 2016 și 2020, potrivit emisiunii publice CBC. Fratele lui Trudeau, Alexandre, a primit aproximativ 32.000 de dolari pentru participarea la opt evenimente.

CTV a mai dezvăluit că soția prim-ministrului, Sophie, „a primit 1.500 de dolari” pentru un eveniment din 2012, înainte ca Trudeau să devină liderul Partidului Liberal.

Comisarul pentru conflicte de interese și etică, un ofițer independent al Parlamentului, a lansat săptămâna trecută o investigație asupra premierului în legătură cu contractul de gestionare a unui program de burse pentru studenți de 900 de milioane de dolari canadieni (587 milioane de euro).