Ancheta împotriva primului ministru canadian, Justin Trudeau, după atribuirea unui contract major unei organizații de caritate care i-a plătit apoi pe membrii familiei sale, va fi extinsă la unul dintre miniștrii săi, a anunțat joi comisarul de etică, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Comisarul Mario Dion, un ofițer independent al Parlamentului, a declarat pe Twitter că, la cererea opoziției, îl va investiga pe ministrul de finanțe Bill Morneau.

La fel ca Justin Trudeau, Morneau și-a cerut scuze luni pentru că nu s-a retras din discuțiile cu privire la acest contract, în timp ce două dintre fiicele sale colaborează cu asociația WE Charity aflată în centrul controversei.

"În urma mai multor cereri din partea parlamentarilor, comisarul de etică Mario Dion îl va cerceta pe Bill Morneau. Un raport va fi lansat odată ce studiul va fi finalizat", a adăugat el spunând că o astfel de anchetă durează în medie șapte luni.

Anunțul vine într-un moment în care Trudeau, care conduce un guvern minoritar, a fost chemat de principalele partide de opoziție să depună mărturie în fața unei comisii parlamentare care va face lumină asupra atribuirii acestui contract.

Prima ședință a comisiei a fost programată joi după-amiază, dar premierul nu și-a declarat intenția de a participa.

Premierul canadian Justin Trudeau a recunoscut luni că a „făcut o greșeală” participând la discuțiile privind un contract guvernamental major acordat unei organizații de caritate care i-a plătit pe membrii familiei sale, potrivit AFP.

"Din cauza participării mele în organizația WE Charity, ar fi trebuit să mă retrag din discuții și nu am făcut acest lucru", a spus Trudeau la o conferință de presă. „A fost greșeala mea, îmi cer scuze profund.”

Opoziția conservatoare a Canadei a cerut vineri o anchetă a poliției pentru a vedea dacă premierul Justin Trudeau a atribuit un contract unei organizații de caritate care a plătit ulterior diferite sume membrilor familiei, potrivit AFP.

"Există suficiente motive pentru ca poliția să investigheze această problemă", a declarat Michael Barrett, membru al Partidul Conservator.

"Avem un contract de aproape un miliard de dolari care a fost atribuit fără licitație de către primul ministru", a declarat Barrett în timpul unui briefing de presă la Ottawa.

„Și știm că există beneficii financiare semnificative de care a profitat și familia premierului”, a spus el.

Mama premierului Margaret Trudeau a primit 250.000 de dolari (160.000 de euro) pentru a ține discursuri la 28 de evenimente găzduite de asociația WE Charity între 2016 și 2020, potrivit emisiunii publice CBC. Fratele lui Trudeau, Alexandre, a primit aproximativ 32.000 de dolari pentru participarea la opt evenimente.

CTV a mai dezvăluit că soția prim-ministrului, Sophie, „a primit 1.500 de dolari” pentru un eveniment din 2012, înainte ca Trudeau să devină liderul Partidului Liberal.

Comisarul pentru conflicte de interese și etică, un ofițer independent al Parlamentului, a lansat săptămâna trecută o investigație asupra premierului în legătură cu contractul de gestionare a unui program de burse pentru studenți de 900 de milioane de dolari canadieni (587 milioane de euro).