Muncitori din mai multe uzine din Minsk au manifestat luni, la apelul opoziției belaruse, care a anunțat o grevă generală după imensa manifestație de duminică, pentru alungarea de la putere a președintelui Lukașenko, scrie AFP.

proteste BelarusFoto: Captura video

UPDATE 17.11 Președintele Lukașenko a anunțat în cursul după-amiezii că noi alegeri prezidențiale vor fi ținute în țară după adoptarea unei noi constituții, potrivit agenției RIA

UPDATE 15.28Președintele Alexandr Lukașenko, a anunțat luni că ar fi dispus să renunțe la putere după un referendum, acesta insistând însă că oferta nu va fi pusă în practică atât timp cât vor continua protestele.

Acesta s-a oferit de asemenea să schimbe constituția, într-o aparentă concesie care este puțin probabil să îi mulțumească pe protestatari.

„O să punem modificările într-un referendum și îmi voi preda puterile constituționale. Dar nu sub presiune sau din cauza străzii”, a declarat Lukașenko citat de agenția de stat Belta.

UPDATE 14.31Un summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea loc miercuri, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP, Reuters şi EFE.

......................

Candidata opoziției la prezidențiale, Svetlana Tihanovskaia, s-a declarat pregătită să-și "asume responsabilitățile" și să guverneze țara, într-un mesaj video transmis din Lituania, unde s-a refugiat.

Luni dimineața, mii de oameni s-au adunat în fața uzinelor de producere a mașinilor (MZKT) și a tractoarelor (MTZ) din Minsk, precum și în fața sediului televiziunii publice, cu drapele roșu-alb.

Și angajații televiziunii publice au intrat luni în grevă.

"Plecați!", "Nu uităm, nu iertăm", au scandat protestatarii. Mii de angajați ai uzinei MTZ, ale cărei produse sunt exportate în întregul spațiu ex-sovietic, au oprit munca.

Președintele Alexandr Lukașenko a plecat luni cu elicopterul la uzina MZKT pentru a se întâlni cu muncitorii. În timp ce încerca să justifice violențele poliției, unii muncitori au scandat "Pleacă! Pleacă!", potrivit imaginilor difuzate pe rețelele sociale.

"Vă răspund la acest punct: puteți continua să strigați", le-a răspuns Lukașenko, adăugând că "Belarusul a organizat alegeri și nu vor fi altele". Acesta a minimizat amploarea mișcării de protest, asigurând că uzinele funcționează global în țară, în ciuda apelurilor la grevă.

Maria Kolesnikova, unul dintre liderii opoziției belaruse, unificate în jurul Svetlanei Tihanovskaia, a ținut și ea un discurs în fața uzinei MZKT înainte de a anunța că merge în fața televiziunii publice, de unde mai mulți prezentatori și-au anunțat demisia în ultimele zile.

Potrivit site-ului de știri tut.by, angajații producătorului de potasiu Belaruskali au anunțat intenția de a intra în grevă. Potasiul, folosit pentru producerea îngrășămintelor chimice, este o sursă majoră de venituri pentru Belarus, care este unul dintre marii producători mondiali.

O imensă manifestație care a reunit zeci de mii de persoane, considerată cea mai amplă a opoziției din istoria Belerasului, a fost organizată duminică la Minsk pentru a cere plecarea președintelui Alexandr Lukașenko, la putere din 1994.

Protestul s-a derulat fără arestări și, fapt excepțional, a fost prezentat într-o lumină neutră sau chiar pozitivă de către presa de stat.

În același timp, președintele Lukașenko, 65 de ani, și-a făcut și el apariția într-o piață din centrul Minskului unde erau adunați partizanii săi.

Victoria electorală a lui Alexandr Lukașenko a fost percepută ca fiind puternic trucată.

După alegeri, patru seri de proteste au fost reprimate violent de forțele de ordine, cel puțin două persoane fiind ucise și alte câteva zeci rănite. Mobilizarea s-a extins ulterior.

Autoritățile belaruse au dat apoi un semnal de recul, ordonând eliberarea a peste 2.000 dintre cele 6.700 de persoane arestate.

Duminică, Lukașenko a primit sprijinul Moscovei, un aliat istoric în ciuda tensiunilor recente dintre cele două țări.

Miercuri, la Bruxelles va avea loc un summit extraordinar al UE.