Un summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea loc miercuri, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP, Reuters şi EFE.

"Poporul din Belarus are dreptul de a-şi decide viitorul şi de a-şi alege în mod liber liderul. Violenţa contra manifestanţilor este inacceptabilă", a scris Charles Michel pe Twitter.

Videoconferinţa liderilor UE va începe miercuri la ora locală 12:00 (10:00 GMT).

Uniunea Europeană a lansat un proces de impunere a sancţiunilor contra oficialităţilor belaruse responsabile pentru fraudele electorale şi pentru reprimarea violentă a protestelor care au urmat scrutinului din 9 august.

Liderii Celor 27 vor examina, de asemenea, mai multe propuneri de extindere a asistenţei pentru Belarus, printre care crearea unui fond pentru victimele reprimării protestelor, finanţarea proiectelor de susţinere a pluralismului media, consolidarea schimburilor de studenţi între UE şi Belarus şi acordarea unui acces mai facil la piaţa europeană a forţei de muncă pentru lucrătorii belaruşi.

De asemenea, Polonia, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania şi Danemarca au solicitat ca UE să joace rolul de mediator între Lukaşenko şi opoziţia politică de la Minsk.

Belarusul trece printr-o criză de proporţii în urma realegerii ca preşedinte a lui Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani. Opoziţia, care spune că votul din 9 august a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, care îi acordă peste 80% din sufragii.

După alegeri, patru seri de proteste au fost reprimate violent de forțele de ordine, cel puțin două persoane fiind ucise și alte câteva zeci rănite. Mobilizarea s-a extins ulterior. Autoritățile belaruse au dat apoi un semnal de recul, ordonând eliberarea a peste 2.000 dintre cele 6.700 de persoane arestate.

Duminică, Lukașenko a primit sprijinul Moscovei, un aliat istoric în ciuda tensiunilor recente dintre cele două țări. (Sursa: Agerpres)