Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a anunțat luni că ar fi dispus să renunțe la putere după un referendum într-o tentativă de a calma protestele masive și grevele din țară, relatează Reuters.

Aleksandr LukasenkoFoto: Belarus1 TV / East2West News / Profimedia

Acesta a făcut oferta, despre care a insistat că nu va fi pusă în practică atât timp cât vor continua protestele, după ce lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia a declarat că este pregătită să preia puterea și a promis amnistie forțelor guvernamentale dacă îl abandonează pe Lukașenko.

Mai devreme în cursul zilei Lukașenko afirmase că nu va fi organizat un nou scrutin prezidențial, lucru cerut de opoziție, până când nu va fi ucis.

Acesta s-a oferit de asemenea să schimbe constituția, într-o aparentă concesie care este puțin probabil să îi mulțumească pe protestatari.

„O să punem modificările într-un referendum și îmi voi preda puterile constituționale. Dar nu sub presiune sau din cauza străzii”, a declarat Lukașenko citat de agenția de stat Belta.

„Da, nu sunt un sfânt. Îmi cunoașteți latura dură. Nu sunt etern. Dar dacă dați jos primul președinte trageți și țările învecinate și toate celelalte”, a mai afirmat acesta.

Citește și: