Svetlana Tihanovskaia a spus luni că este pregătită să conducă Belarus și a făcut apel la crearea unor mecanisme legale care să asigure că pot fi ținute noi alegeri prezidențiale, corecte, transmite Reuters.

Svetlana Tihanovski Foto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Printr-un mesaj video realizat din Lituania, ea a cerut și forțelor de poliție și securitate belaruse să-l abandoneze pe Alexander Lukașenko, spunând că dacă vor face acest lucru acțiunile lor din trecut vor fi iertate.

Mesajul ei vine la o zi după ce sute de mii de persoane au ieșit în marș pentru a protesta împotriva puterii la Minsk, Lukașenko având de înfruntat cel mai mare val de contestare de la sosirea sa la putere în 1994.

Atmosfera a fost una de sărbătoare, oamenii purtând steagurile alb-roşii folosite în Belarus după destrămarea URSS în 1991, înainte ca Lukaşenko să restabilească în ţară o versiune sovietică patru ani mai târziu. Manifestanţii au strigat „Trăiască Belarus” şi ”Nu vom uita sau ierta”.

”Sunt gata să-mi asum răspunderea și să acționez ca lider național în această perioadă”, declară Tihanovskaia, adăugând că este esențial să fie folosit impulsul generat de săptămâna de proteste de după alegerile prezidențiale.

Fosta profesoară de engleză a devenit una dintre principalele figuri ale opoziției contra lui Lukashenko, dar a fugit în străinătate săptămâna trecută, spunând că a făcut-o pentru siguranța copiilor ei. După ce a ajuns în Lituania ea a transmis noi mesaje video, prin care cere ca protestele antiguvernamentale să continue.

Citește și Armand Goșu, Universitatea din București, specialist în spațiul ex-sovietic: “O falangă feminină, pe care Lukașenko, un misogin, a desconsiderat-o și ridiculizat-o în toate ocaziile, i-a aplicat lovituri mortale”