Președintele Turciei Recep Erdogan a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei susținând că Grecia nu și-a respectat angajamentele privind activitățile de acest tip în zonă, relatează Reuters și New York Times.

Marea Egee (foto arhivă)Foto: USGS

Turcia și Grecia, ambele state membre NATO, se află într-un conflict îndelungat privind resursele de hidrocarburi iar tensiunile s-au intensificat luna trecută, determinând-o pe cancelara germană Angela Merkel să aibă discuții cu liderii ambelor țări în speranța relaxării situației.

„Am început să forăm din nou”, le-a spus Erdogan reporterilor după ce a participat vineri la rugăciunile ținute la moscheea Sfânta Sofia, adăugând că „nu ne simțim obligați să discutăm cu cei care nu au drepturi în zonele de jurisdicție maritimă”.

Acesta a anunțat că nava de sondare Barbaros Hayreddin Pașa a fost trimisă în zonă pentru a-și îndeplini sarcinile, Erdogan făcând comentariile după ce a fost întrebat despre un acord semnat joi între Egipt și Grecia despre care cele două țări au afirmat că nulifică înțelegerea încheiată anul trecut între Turcia și guvernul de uniune națională libian recunoscut de comunitatea internațională.

Erdogan a afirmat că acordul dintre Grecia și Egipt nu are nicio valoare și că Turcia își va menține înțelegerea cu Libia „în mod deciziv”. Ministrul de Externe turc a declarat la rândul său că zona delimitată între Grecia și Egipt face parte din platoul continental al Turciei.

Turcia anunțase la sfârșitul lunii trecute că își suspendă proiectul de explorare a gazelor naturale în zona disputată cu Grecia din estul Mediteranei, o măsură menită să reducă tensiunile cu Atena.

Citește și: