Marina greacă a fost plasată în stare de alertă în urma recentelor activități de explorare a gazelor efectuate de Turcia în Marea Egee, a declarat miercuri o sursă din armata Greciei, citată de AFP.

Marea Egee (foto arhivă)Foto: USGS

"Unități ale Marinei au fost amplasate de ieri (marți) în sudul și sud-estul Mării Egee", a afirmat această sursă.

Marina a cerut militarilor să ignore o restricție de navigație decretată de Turcia.

Premierul grec Kyriakos Mistotakis a organizat întâlniri separate cu liderii partidelor politice, joi și vineri, "despre subiecte naționale", potrivit biroului său de presă.

În cadrul activităților de explorare a hidrocarburilor, Turcia a anunțat "public" amplasarea navei sale Oruç Reis în Mediterana estică, începând de marți.

Atena a protestat oficial în fața acestor activități în apropiere de insula greacă Kastellorizo.

Ankara afirmă că zona maritimă unde au loc explorările se află "în întregime pe platoul continental turc așa cum e el stabilit de Națiunile Unite.

Turcia contestă că doar insula grecească Kastellorizo, "de 10 km2, la 2 km doar de Anatolia (în Turcia) și la 580 km de continentul grec, poate genera un platou continental de 40.000 km2".

Grecia și Turcia, ambele membre ale NATO, au relații tensionate de mult timp.

Atena denunță controversatul acord turco-libian semnat anul trecut privind împărțirea spațiilor maritime între Ankara și guvernul de la Tripoli.

Turcia a efectuate recent foraje de explorare în proximitatea Ciprului, stârnind protestele Greciei și Egiptului.

UE a denunțat de asemenea "foraje ilegale" și a amenințat Ankara cu sancțiuni.