Turcia a anunțat marți că își suspendă proiectul de explorare a gazelor naturale în zona disputată cu Grecia din estul Mediteranei, o măsură menită să reducă tensiunile cu Atena, relatează AFP.

Marea Egee (foto arhivă)Foto: USGS

Ankara a anunțat săptămâna trecută trimiterea navei de explorare Oruç Reis în apropierea insulei grecești Kastellorizo din apropierea coastei Turciei.

„Președintele a declarat că atât timp cât negocierile sunt în desfășurare vom aștepta o perioadă pentru a adopta o atitudine constructivă”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al lui Recep Erdogan.

„Grecia este un vecin important pentru noi (...). Suntem pregătiți să avem discuții cu Grecia”, a adăugat acesta într-un interviu acordat canalului de știri CNN-Türk

Anunțul vine pe fondul escaladării tensiunilor dintre cele două țări săptămâna trecută, Atena punându-și marina în stare de alertă și trimițând nave în sud-estul Mării Egee.

Ministrul de Externe grec Nikos Dendias a salutat decizia Turciei drept „un pas înainte înspre detensionarea situației”, subliniind că disputa dintre cele două țări „privește delimitarea platoului continental și zonele maritime exclusive”.

Descoperirea în ultimii ani a unor zăcăminte substanțiale de gaze naturale în estul Mediteranei a provocat interesul țărilor din zonă, printre acestea numărându-se Grecia, Cipru, Turcia, Egiptul și Israel.

Ankara și-a intensificat sondajele de explorare în largul coastei cipriote, provocând furia majorității țărilor din regiune și a Uniunii Europene care a denunțat activitățile „ilegale” ale Turciei.

Săptămâna trecută președintele francez Emmanuel Macron a denunțat la rândul său încălcarea suveranității Greciei și a Ciprului în estul Mediteranei, cerând ca UE să aplice sancțiuni asupra Ankarei.