Președintele francez Emmanuel Macron a cerut joi Uniunii Europene să impună sancțiuni împotriva Turciei datorită „violării” apelor teritoriale ale Greciei și Ciprului, relatează Reuters.

Emmanuel Macron si Recep ErdoganFoto: Christian Hartmann / Pool / Profimedia Images

Tensiunile dintre Atena și Ankara au crescut în ultimele zile datorită rezervelor de gaz natural din Marea Egee și neînțelegerilor privind delimitarea platoului continental.

Comentariile lui Macron au venit după ce marina turcă a anunțat joi că urmează să facă explorări de gaze în zona dintre Cipru și Creta, o acțiune despre care Atena spune că îi încalcă apele teritoriale.

Însă acestea vin și pe fondul escaladării tensiunilor dintre Franța și Turcia, două aliate NATO, Parisul acuzând în mod repetat Ankara cu privire la rolul său în Libia.

„Susțin în întregime Ciprul și Grecia în fața violării suveranității lor. Este inacceptabil ca spațiul maritim al statelor membre UE să fie încălcat și amenințat”, a declarat Macron stând alături de omologul său cipriot, Nicos Anastasiades.

„Cei care o fac trebuie sancționați”, a subliniat președintele francez, adăugând că ar fi o „greșeală” serioasă ca Uniunea Europeană să nu răspundă.

REFERINȚĂ: