Ambasadorul chinez la Londra a amenințat joi Marea Britanie, într-un limbaj deloc diplomatic, că nu are niciun viitor dacă se decuplează de statul comunist, transmite Reuters.

Liu Xiaoming, ambasadorul chinez la LondraFoto: George Cracknell Wright / Zuma Press / Profimedia

”Este greu de imaginat o ‘Britanie Globală’ care ocolește sau exclude China. Decuplarea de China înseamnă decuplarea de oportunități, decuplarea de la creșterea economică și decuplarea de viitor”, a declarat presei ambasadorul Liu Xiaoming.

El a adăugat că Regatul Unit ”va plăti” dacă vrea să trateze China ca pe un stat ostil.

Relația dintre Regatul Unit și China s-a deteriorat în ultimele luni după ce autoritățile de la Londra au criticat Beijingul pentru impunerea noii legi a securității naționale în Hong Kong, o fostă colonie britanică, și și-au luat angajamentul de a susține protestatarii și activiștii pro-democrație care vor să părăsească țara.

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie nu-i va abandona pe cetățenii din Hong Kong, afirmând că aproape 3 milioane de locuitori ai orașului ar putea primi cetățenie britanică.

Guvernul britanic a anunțat, acum două săptămâni, că va exclude gigantul chinez al echipamentelor telecom Huawei din rețeaua sa 5G din cauza unui risc pentru securitatea Regatului.

De asemenea, pe 20 iulie, Regatul Unit a anunțat că va suspenda acordul de extrădare cu Hong Kong-ul ca urmare a impunerii noii legi a securității naționale asupra fostei sale colonii de către autoritățile de la Beijing.