Regatul Unit a anunțat luni că va suspenda acordul de extrădare cu Hong Kong-ul ca urmare a impunerii noii legi a securității naționale asupra fostei sale colonii de către autoritățile de la Beijing, relatează Reuters și Business Insider.

Dominic RaabFoto: Justin Ng / Avalon Editorial / Profimedia Images

Ministrul de Externe britanic, Dominic Raab a declarat în fața parlamentului că acordul de extrădare va fi suspendat imediat și că un embargou privind vânzarea de arme aplicat Chinei va fi extins și asupra Hong Kong-ului.

„Nu vom considera reactivarea acelor aranjamente decât dacă și până când există garanții clare și robuste care să prevină ca extrădările din Regatul Unit să fie folosite greșit sub noua legislație a securității naționale”, a declarat Raab.

Cele două măsuri anunțate luni reprezintă cele mai recente cuie bătute în sicriul a ceea ce fostul premier conservator David Cameron descria în 2015 ca fiind „epoca de aur” a relațiilor Regatului Unit cu China, a doua cea mai mare economie a lunii, notează Reuters.

Londra și-a exprimat consternarea față de măsurile luate de Beijing în Hong Kong, care a fost returnat Chinei de către Regatul Unit în 1997, noua lege a securității naționale pornind un război al declarațiilor între cele două state.

Tensiunile între Londra și Beijing s-au amplificat după ce executivul condus de Boris Johnson a anunțat că urmează să excludă Huawei din rețeaua 5G a Marii Britanii.

Australia și Canada au anunțat de asemenea suspendarea acordurilor de extrădare cu Hong Kong-ul mai devreme în cursul lunii.