Un judecător american a respins sâmbătă cererea făcută de administrația Trump privind blocarea publicării unei cărți de către fostul consilier pe securitate al președintelui Donald Trump, John Bolton, care acuză că liderul de la Casa Albă a căutat ajutor de la China pentru a fi reales, relatează Reuters și AFP.

Donald Trump si John BoltonFoto: Douliery Olivier/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În timp ce comportamentul lui Bolton ”a pus în risc securitatea națională a Statelor Unite” și ”și-a pus țara în pericol”, potrivit judecătorului Royce Lamberth, ”guvernul a eșuat în a stabili că o interdicție ar preveni o daună ireparabilă. Astfel încât cererea este respinsă”.

Judecătorul a mai spus că o interdicție ar veni deja prea târziu.

”Cu sute de mii de copii pe glob - multe în redacțiile de știri - răul a fost făcut”, a subliniat acesta.

Administrația a căutat un ordin de interdicție temporar a cărții ”The Room Where It Happened: A White House Memoir”, spunând că aceasta conține informații clasificate și amenință securitatea națională.

Cartea, programată să apară pe rafturile librăriilor marți, este deja în mâinile organizațiilor media.

Imedit după decizie, Trump a scris pe Twitter că Bolton ”trebuie să plătească un preț foarte mare pentru aceasta, la fel cum alții au făcut-o înaintea lui”.

În cartea „Sala în care s-a întâmplat: Un Memoriu de la Casa Albă” („The Room Where It Happened: A White House Memoir”), John Bolton a afirmat că Donald Trump i-a cerut preşedintelui Chinei, Xi Jinping, să îl ajute să câştige alegerile prin cumpărarea de produse agricole din SUA. Donald Trump „a evidenţiat importanţa electorală a fermierilor şi a cumpărării de către China a unor produse precum soia şi grâu”, a scris John Bolton, conform CNN.

În plus, potrivit fostului consilier prezidenţial, Donald Trump i-ar fi spus lui Xi Jinping că este „corect” ca Administraţia de la Beijing să continue construirea taberelor de concentrare pentru etnicii uiguri.