Fostul consilier pe securitate națională al lui Donald Trump, John Bolton, îl acuză pe președinte că a solicitat ajutor chinez pentru a câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, potrivit unor extrase explozive dintr-o carte viitoare, publicate miercuri de o parte a presei americane.

John BoltonFoto: Wikipedia

Fostul consilier spune că, în timpul unei reuniuni pe marginea summitului G20 de la Osaka, în iunie 2019, Donald Trump „a deturnat conversația către următoarele alegeri prezidențiale din SUA, făcând aluzie la capacitatea economică a Chinei și pledând pe lângă Xi pentru a se asigura că va câștiga ", potrivit unor extrase publicate de The Wall Street Journal, The New York Times și The Washington Post.

Președintele "a subliniat importanța fermierilor și creșterea achizițiilor chinezești de soia și grâu în rezultatele alegerilor", a spus John Bolton în cartea sa "The Room Where It Happened, A White House Memoir”, care va fi lansată pe 23 iunie, citează AFP.

Guvernul american a angajat marţi o acţiune în justiţie pentru a încerca să blocheze publicarea cărții lui John Bolton, care ar urma să înfăţişeze o imagine foarte critică a preşedinţiei lui Donald Trump, notează AFP, citată de Agerpres.

Plângerea, depusă la un tribunal federal, motivează că John Bolton nu a obţinut aprobarea administraţiei şi că lucrarea lui "încalcă evident acordurile pe care le-a semnat ca o condiţie a angajării sale şi accesului la informaţii strict clasificate". Apariţia cărţii, cu titlul "The Room Where It Happened, A White House Memoir", este prevăzută la 23 iunie.

Editorul acesteia, Simon&Schuster, a afirmat că fostul consilier a cooperat cu preşedinţia pentru amendarea manuscrisului iniţial ţinând cont de "îngrijorările" exprimate. El a invocat însă "dreptul ambasadorului Bolton de a povesti trecerea sa pe la Casa Albă a lui Trump, conform Primului Amendament" al Constituţiei SUA care consacră libertatea de exprimare.

John Bolton a înregistrat deja un interviu care va fi difuzat duminică la postul de televiziune ABC.

Potrivit unui comunicat al editurii, cel care a ocupat acest post strategic la Casa Albă din aprilie 2018 până în septembrie 2019 descrie în carte un Donald Trump care a luat toate deciziile "ghidat de un calcul în vederea realegerii".

"Ceea ce a văzut Bolton l-a uluit: un preşedinte pentru care a fi reales este singurul lucru care contează, chiar dacă asta înseamnă să pună în pericol ori să slăbească naţiunea", a adăugat editorul. Potrivit acestei prezentări, omul de afaceri din domeniul imobiliar ar fi luat astfel mai multe decizii pasibile de destituire, nu doar afacerea ucraineană care i-a adus punerea sub acuzare, respinsă ulterior de Senat.