Liderul Hong Kong-ului, Carrie Lam, le-a cerut marți celor care se opun tentativei Beijingului de a impune legea securității naționale asupra orașului să înceteze „defăimarea” planului, afirmând că sunt „dușmani ai poporului”, relatează Reuters.

Carrie LamFoto: Wu Xiaochu / Xinhua News / Profimedia Images

China a adoptat luna trecută o serie de modificări legislative menite să combată „secesiunea, amestecul străin şi terorismul” în Hong Kong, făcând posibilă înființarea în oraș de agenții de securitate care să fie controlate de Beijing.

Criticii văd legea ca fiind cea mai serioasă amenințare a sistemului „o țară, două sisteme” convenit când fosta colonie britanică a fost returnată Chinei în 1997.

Guvernul chinez și administrația condusă de Lam cu sprijin din partea Beijingului afirmă că legea nu va întrădi libertățile ci va viza doar un număr redus de „agitatori” pentru a aduce stabilitate după un an de proteste antiguvernamentale.

„Îndemn oponenții care folosesc tacticile obișnuite pentru a demoniza și defăima [legea securității naționale] să se oprească întrucât făcând acest lucru ei devin dușmanii poporului din Hong Kong”, a afirmat Lam înaintea unei ședințe a cabinetului.

„Vasta majoritate își doresc restaurarea stabilității și să aibă siguranță, liniște și locuri de muncă”, a mai adăugat aceasta.

Guvernul din Hong Kong a declanșat o campanie de a câștiga sprijinul popular pentru lege, folosind afișe și panouri, broșuri cu întrebări și răspunsuri și un videoclip cu Lam apărând legea „în numele interesului public”.

În înregistrarea postată pe website-ul guvernului Lam acuză o „amenințare teroristă” împotriva unui oraș „traumatizat”, acuzând manifestanții pro-democrație de „colaborare cu puteri străine” și subminarea siguranței naționale.

Citește și: