Președintele chinez Xi Jinping e atât de tensionat cu privire la poziția Partidului Comunist în China încât riscă un nou Război Rece și pune în pericol poziția Hong Kong-ului de centru financiar al Asiei, a declarat pentru Reuters ultimul guvernator britanic al teritoriului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Chris Patten a afirmat că acțiunea „golănească” a Chinei cu privire la Hong Kong ar putea declanșa un exod de capital și oameni din orașul care pompează majoritatea investițiilor directe în China continentală.

„Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă semne de întrebare serioase nu doar cu privire la viitorul Hong Kong-ului ca o societate liberă ci și referitoare la abilitatea sa de a continua ca probabil cel mai important centru financiar din Asia”, a declarat Patten pentru Reuters.

„O mulțime de oameni vor încerca să plece”, a mai afirmat fostul guvernator, adăugând că se teme și de un exod al capitalului din teritoriul pe care Marea Britanie l-a returnat Chinei în 1997.

Occidentul ar trebui să înceteze să fie naiv cu privire la Xi, avertizează Patten.

„Am trecut de mult timp de stadiul în care, fără să ne dorim un nou Război Rece, trebuie să reacționăm la faptul că Xi vrea unul și pare dispus să intimideze pentru a obține orice crede că China își dorește”, a adăugat acesta.

Patten, acum în vârstă de 76 de ani, a fost ultimul guvernator britanic al fostei colonii pe care Imperiul Britanic iar apoi Regatul Unit a condus-o timp de 150 de ani după înfrângerea Chinei în Primul Război al Opiului.

Pe același subiect: