Guvernele Uniunii Europene și-au exprimat vineri „îngrijorarea gravă” în legătură cu controversata lege a securităţii pe care China vrea să o impună în Hong Kong, potrivit unor declaraţii ale diplomatului UE, Josep Borrell, într-o videoconferinţă la care au participat toţi miniştrii de externe ai UE, potrivit Reuters.

Josep BorrellFoto: Ministry of the President. Government of Spain

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene (UE) s-au reunit vineri într-o videoconferinţă, pe ordinea de zi aflându-se, printre altele, relaţiile UE-China şi impactul pandemiei de COVID-19 în regiunea Asia-Pacific.

"Credem că există riscul de a submina sistemul care funcţiona până acum - o singură țară, două sisteme", a spus Borrell, referindu-se la autonomia Hong Kong-ului.

"Relația noastră cu China se bazează pe respect reciproc și încredere, dar această decizie ar putea schimba acest lucru", a mai spus diplomatul UE.

Parlamentul Chinei a aprobat joi noua legislație privind securitatea ce va fi impusă în Hong Kong și va introduce infracțiunea de subminare a autorității Beijingului. Decizia vine după ce sute de protestatari au fost arestați miercuri în Hong Kong.

Rezoluția privind noua legislație, care trebuie să îndeplinească și procedurile formale de la vârful conducerii Chinei, este văzută de mulți ca sfârșitul unei epoci în care Hong Kong-ul a reușit să își păstreze autonomia față de regimul comunist de la Beijing, beneficiind de un statut aparte.

SUA, Marea Britanie, Australia și Canada au emis o nouă declarație prin care condamnă decizia regimului comunist de la Beijing de a impune Hong Kong-ului o nouă legislație privind securitatea, vorbind despre provincia autonomă ca despre ”un bastion al libertății”. Aliații cer Chinei să recurgă la dialog și avertizează că noile legi suprimă libertățile și drepturile cetățenilor, deschizând calea unor condamnări politice.

Statele menționate mai spun că întreaga comunitate internațională are o miză semnificativă, pe termen lung, în ceea ce privește stabilitatea și prosperitatea Hong Kong-ului.

Parlamentul Chinei a aprobat joi o decizie de a înainta legislația pentru Hong Kong potrivit căreia activiștii democrației, diplomații și unii din lumea afacerilor se tem că vor pune în pericol statutul său semi-autonom și rolul său de hub financiar global.

În cadrul videoconferinţei de vineri, de la nivel UE, se discută relaţiile UE-China, iar discuţiile se vor axa pe Declaraţia comună UE-China adoptată în cadrul Summitului UE-China din 9 aprilie 2019, conform sursei indicate, notează Agerpres. La Summitul UE-China din 9 aprilie 2019, cele două părţi şi-au luat angajamentul să aprofundeze parteneriatul strategic şi să adopte, până la următorul summit, o nouă agendă de cooperare pentru perioada de după 2020. Tot atunci, UE şi China s-au angajat să-şi consolideze relaţia economică în ceea ce priveşte deschiderea, nediscriminarea şi concurenţa loială şi să respecte dreptul internaţional şi normele fundamentale care guvernează relaţiile internaţionale.