SUA, Marea Britanie, Australia și Canada au emis o nouă declarație prin care condamnă decizia regimului comunist de la Beijing de a impune Hong Kong-ului o nouă legislație privind securitatea, vorbind despre provincia autonomă ca despre ”un bastion al libertății”. Aliații cer Chinei să recurgă la dialog și avertizează că noile legi suprimă libertățile și drepturile cetățenilor, deschizând calea unor condamnări politice.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statele menționate mai spun că întreaga comunitate internațională are o miză semnificativă, pe termen lung, în ceea ce privește stabilitatea și prosperitatea Hong Kong-ului, scrie BBC News.

Impunerea directă a acestor legi de către regimul de la Beijing, fără o dezbatere în instituțiile din Hong Kong va reduce libertățile fundamentale ale cetățenilor și ”va eroda dramatic autonomia sa și a sistemului care a adus prosperitatea în această provincie”, se mai arată în declarația comună.

În același timp, spun semnatarii, mișcarea contravine obligațiilor internaționale asumate de China și va submina principiul ”o țară, două sisteme”, deschizând calea pentru condamnări politice.

Aliații își exprimă ”profunda îngrijorare” legată de faptul că noua legislație va adânci fracturile în interiorul societății din Hong Kong, care a fost deja scena unor proteste masive.

"Restabilirea încrederii în interiorul societății din Hong Kong permițându-le oamenilor să se bucure de drepturile și libertățile ce le-au fost promise este singura modalitate de detensionare a situației după un an de tumult, se mai arată în declarație.

SUA și aliații cer Chinei să colaboreze cu guvernul din Hong Kong pentru a ajunge la o soluție acceptată de ambele părți.

Și Japonia a reacționat, afirmând că Hong Kong este ”un partener extrem de important”, iar democrația și stabilitatea trebuie menținute.

Parlamentul Chinei a aprobat joi noua legislație privind securitatea ce va fi impusă în Hong Kong și va introduce infracțiunea de subminare a autorității Beijingului. Decizia vine după ce sute de protestatari au fost arestați miercuri în Hong Kong.