Bilanțul epidemiei de pneumonie virală s-a agravat joi noapte la 213 de morți în China, după un avans fără precedent al numărului zilnic de decese. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a cerut „lumii întregi să acționeze” în fața noului coronavirus, a anunțat joi seară că epidemia declanşată în China constituie acum o urgență de sănătate publică la nivel internațional, în condițiile în care maladia s-a extins în cel puțin 18 țări.

Pasager verificat de doctoriFoto: China Daily

Autoritățile chineze au anunțat joi dimineața 38 de decese în precedentele 24 de ore, cea mai gravă progresie de la începutul epidemiei, în decembrie. Bilanțul total urcă astfel la 170 de morți.

Mai multe țări au început să izoleze sute dintre cetățenii lor evacuați din orașul Wuhan, într-un efort de stopare a răspândirii la nivel global a epidemiei care a ucis deja 170 de oameni, transmite Reuters.

Cele mai importante informații ale zilei de joi, LiveText pe HotNews.ro:

VINERI

UPDATE 07:00Aproape 2.000 de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost confirmate joi în China.Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat că joi au fost identificate aproape 2.000 de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 9.692 de cazuri, informează Mediafax citând CNN. Aceasta reprezintă o creștere cu 1.982 de cazuri față de datele de miercuri.

JOI

UPDATE 02:15 Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a crescut la 213. Autoritățile chineze au anunțat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi din cauza noului coronavirus din China, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 213, informează Mediafax citând CNN.

01:35Italia suspendă toate zborurile ''dinspre şi către'' China (AFP, Agerpres). Premierul italian Giuseppe Conte a anunţat joi seară primele două cazuri de coronavirus în ţară şi suspendarea tuturor zborurilor ''dinspre şi către'' China, dând asigurări că Italia este prima ţară europeană care a luat o astfel de decizie ''ca măsură de precauţie'', relatează AFP.

01.24 BMW prelungește vacanța pentru fabricile sale din Shenyang, China

21.54 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) decretează „urgență internațională” din cauza noului coronavirus

21.30 Israelul a interzis curselor aeriene ce vin din China să aterizeze pe teritoriul său, din cauza temerilor privind propagarea noului virus, a anunțat joi ministrul israelian al Sănătății, Yaakov Litzman.

„Nu vom autoriza niciun zbor ce vine din China să aterizeze în țara noastră, niciunul”, a declarat el într-o conferință de presă televizată, potrivit AFP.

20.32 Autorităţile americane au raportat, joi seară, primul caz de transmitere a noului virus gripal de la o persoană la alta în Statele Unite. Soţul unei femei de 60 de ani care a contractat noul coronavirus din China a fost infectat la întoarcerea sa în Chicago, au anunţat autorităţile sanitare americane, citate de AFP. ''Ştim că acest lucru poate părea îngrijorător, însă 'riscul imediat pentru americani este scăzut'', a declarat Robert Redfield, directorul Centrului de Prevenirea şi Control al Bolilor din SUA, subliniind că este vorba despre o contaminare între soţi.

19.05 Primele teste care le-au fost făcute celor doi chinezi cu simptome de coronavirus aflați la bordul unei nave de croazieră "par negative", a informat Ministerul italian al Sănătăţii, potrivit AFP. La bordul navei se aflau aproximativ 7.000 de oameni, deși cifrele inițiale indicau 6.000.

16.36 Air France suspendă zborurile spre China până în 9 februarie

16.33 Evoluția cazurilor confirmate arată că, în doar 9 zile, numărul de persoane infectate cu coronavirus a urcat de la 278 până la aproape 8.000

16.17 Vietnamul nu va mai emite vize pentru turiștii chinezi, a anunțat guvernul după ce țara sud-asiatică a descoperit trei noi cazuri de coronavirus. Anul trecut, în Vietnam au fost aproape 6 milioane de turiști chinezi.

16.10 Șeful departamentului de sănătate din Huanggang, un oraș cu peste 6 milioane de locuitori aflat la doar 75 de kilometri de Wuhan, a fost demis. Până acum nu a fost dată o explicație oficială pentru această decizie.

14.54 Aproape două treimi dintre testele efectuate în aeroporturi pentru detectarea pacienților infectați cu coronavirus nu își ating scopul - studiu

14.49 Federația Chineză de Fotbal a anulat toate meciurile programate, la toate nivelurile.

13:52 China a ordonat joi agricultorilor și abatoarelor să crească producția, în condițiile în care epidemia perturbă distribuția alimentelor iar prețurile la legume au crescut puternic (AFP)

13.48Circa 6.000 de pasageri ai unei nave de croazieră, blocați la bord în Italia după ce doi chinezi au prezentat simptome de coronavirus

13.08Mai multe familii de australieni preferă să rămână în Wuhan decât să meargă cu copiii în carantină pe Insula Crăciunului

12.48 Cum arată șantierul spitalului din Wuhan ce ar trebui terminat peste patru zile:

Huoshenshan Hospital, an emergency specialty field hospital, is being constructed in Wuhan, China. The facility is expected to be completed in 4 days. #pneumonia#coronavirushttps://t.co/XglD0mIONG

— China Xinhua News (@XHNews) January 30, 2020

12.43 Provincia chineză Hubei, unde a izbucnit focarul de pneumonie provocat de noul tip de coronavirus soldat cu cel puţin 170 de morţi, se confruntă cu "o gravă lipsă" de materiale medicale pentru a face faţă acestei boli, a declarat guvernatorul său, Wang Xiaodong

11.40 India a raportat joi primul caz de coronavirus, acesta fiind consemnat în statul sudic Kerala. Pacientul testat pozitiv este în stare stabilă, izolat într-un spital.

11:37 Rusia va închide granițele cu China (AFP). "Astăzi a fost semnat un ordina și a intrat în vigoare. Informăm astăzi toată lumea despre măsurile luate pentru a închide granița în Extremul Orient", a anunțat premierul Mihail Mișustin.

10.08 Filipine a consemnat primul caz confirmat de coronavirus, potrivit ministerului sănătății din această țară.

09.15 Bursele și monedele asiatice își continuă și joi corecțiile, investitorii preferând active de refugiu precum aurul sau obligațiunile americane. Prețul petrolului, un barometru al impactului viitor al virusului asupra economiei mondiale, a pierdut încă un procent, scăzând cu 10% din 20 ianuarie și până acum.

08.54 Departamentul chinez anticorupție a anunțat că pe funcționarii care nu lucrează cum trebuie la combaterea virusului îi așteaptă pedepse grele.

08.08 Noua Zeelandă a anunţat că va închiria un avion cu 300 de locuri pentru a-şi evacua cetăţenii din Wuhan

Organizația Mondială a Sănătății, care a cerut „lumii întregi să acționeze” în fața noului coronavirus, organizează azi o reuniune pentru a determina dacă epidemia „constituie o urgență de sănătate publică de anvergură internațională”.

Comisia Națională pentru Sănătate din China a spus că miercuri seară numărul deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns la 170, iar numărul celor infectați a urcat la 7.711. Aproape toate decesele au fost înregistrate în Hubei, cei 60 de milioane de locuitori din această provincie fiind practic în carantină între granițele ei.

Infectări cu virusul au fost raportate în cel puțin alte 15 țări, existând 104 cazuri confirmate.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că al său Comitet de Urgență se va întruni, joi, în spatele ușilor închise, pentru a decide dacă noul virus din China constituie o urgență la nivel global.

”Progresul înregistrat de virus în ultimele zile, mai ales în unele țări, mai ales în privința transmiterii de la om la om, ne îngrijorează”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, făcând referire la Germania, Vietnam și Japonia.

”Deși cifrele raportate în afara Chinei sunt încă relativ mici, există posibilitatea unei epidemii mult mai mari”, a adăugat liderul OMS.

Planurile de izolare a sute de cetățeni evacuați din China diferă de la țară la țară.

Australia, Coreea de Sud, Singapore și Noua Zeelandă îi vor ține în carantină pe toți cei evacuați, timp de cel puțin două săptămâni, indiferent dacă au sau nu simptome, iar Statele Unite și Japonia folosesc izolarea voluntară pe perioade mai scurte.

Doi dintre japonezii întorși în țară au fost testați pozitiv pentru virus în Tokyo deși nu prezentau simptome de boală, lucru ce explică de ce unele țări recurg la măsuri extreme de carantină pentru toată perioada de incubație de 14 zile.

Măsurile luate nu au împiedicat panica în unele locuri, protestatari din Coreea de Sud blocând cu tractoare accesul la centrele de carantină din orașele Asan și Jincheon. Președintele sud-coreean Moon Jae-in a făcut apel la locuitori să nu cedeze în fața fricii, în condițiile în care țara se pregătește de evacuarea unei părți a celor aproximativ 700 de cetățeni din Wuhan.

INTERACTIV - Harta cazurilor de infecții cu coronavirus (actualizată constant):

<