Mai multe familii de australieni au informat că preferă să rămână în Wuhan, locul de origine al noului tip de coronavirus, decât să își trimită copiii pe Insula Crăciunului, unde se află un centru de detenție pentru imigranți, informează ABC News, preluat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Familiile au spus și că trebuie să plătească 1.000 de dolari de persoană pentru a fi evacuați. ABC News a confirmat că cel puțin 140 de copii australieni se află în Wuhan.

Australienii se tem că facilitățile aflate pe Insula Crăciunului nu reprezintă un mediu potrivit pentru copii.

"Nu suntem prizonieri, cum pot să ne trateze într-un centru de detenție în loc de un centru medical potrivit", a declarat unul dintre australienii din Wuhan.

Australia vrea să îşi ducă cetăţenii care vor fi evacuați din provincia chineză Hubei, centrul epidemiei de pneumonie virală, pe Christmas Island, un teritoriu în Oceanul Indian care în mod normal primeşte solicitanţi de azil, potrivit unui proiect dezvăluit miercuri şi citat de France Presse.

Prim-ministrul Scott Morrison a explicat că australienii consideraţi "vulnerabili", mai ales copiii şi persoanele în vârstă, precum şi cele care trec prin oraşul chinez Wuhan şi provincia Hubei ar fi prioritari în procedura de evacuare. Autorităţile estimează la 600 numărul australienilor în această zonă, care este ruptă de lume printr-un cordon sanitar vizând oprirea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Morrison a indicat că persoanele evacuate vor fi plasate în carantină pe Insula Christmas, despre care se ştie că adăposteşte un centru de detenţie pentru migranţi şi unde au fost trimişi mulţi clandestini care au încercat să ajungă în Australia cu barca. El a precizat că armata va ajuta la primirea evacuaţilor pe insulă.