Criza politică de la Chișinău, a patra zi: Dodon a anulat decretele lui Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea anticipatelor

de MH     HotNews.ro
Marţi, 11 iunie 2019, 10:09 Actualitate | Internaţional


Chisinau-Dodon, Maia Sandu
Foto: Facebook
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat marți că a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 6 septembrie, scrie Unimedia. Tot marți, Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova a fost convocat în ședință de către Dodon, care în urmă cu o zi a schimbat componența acestuia. În 9 iunie, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Tot atunci, Curtea Constituțională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat și a fost stabilită data alegerilor parlamentare anticipate, 6 septembrie.
Desfășurarea evenimentelor de la Chișinău, LIVETEXT pe Hotnews.ro:


19:01 Ministrul afacerilor externe și integrării europene din Guvernul condus de Maia Sandu, Nicu Popescu, a dat asigurări, într-o conferință de presă, că în prezent nu se discută despre federalizarea Republicii Moldova și acest lucru nu se va întâmpla, potrivit Radio Chișinău.

„Planurile de federalizare nu vor fi realizate. Aveți promisiunea mea. Majoritatea cetățenilor sunt împotriva federalizării. Și eu sunt ferm împotriva federalizării. Federalizarea nu poate fi impusă decât printr-o majoritate constituțională. Ori, niciodată nu a existat o majoritate în parlamenta care să vrea federalizarea. Subiectul federalizării nu este pe agenda politică a noului Guvern”, a declarat Nicu Popescu, la câteva ore după ce a depus jurământul pentru funcția de ministru.

Nicu Popescu a mai precizat că autoritățile de la Chișinău vor solicita în continuare retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.


16.44 Parlamentul modifică legea astfel încât procurorul general să poată fi cetățean străin

16.28 Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a votat în prima lectură revenirea la sistemul electoral proporțional. Potrivit proiectului, alegerile parlamentare se vor desfășura în conformitate cu sistemul proporțional de vot, la fel ca până la scrutinul din 24 februarie.

Proiectul a provocat mai multe discuții și propuneri, inclusiv în privința introducerii votului electronic, sau modificarea sistemul de distribuire a voturilor concurenților electorali care nu au acces în Parlament, urmând să fie examinate în lectura a doua.

16.05 Uniunea Avocaților își exprimă „îngrijorarea față de hotărârile adoptate de către autoritatea de jurisdicție constituțională, deoarece în calitate de garant al supremației Constituției, nu a asigurat realizarea principiului separării și buna funcționare a puterilor în stat, dând dovadă de lipsă de independență în procesul de luare a deciziilor”

16.02 După trei înregistrări video cu Igor Dodon, lansate zilele trecute de Publika.md, portalul apropiat democraților mai postează încă un filmuleț. În înregistrare apare omul de încredere a lui Plahotniuc, Serghei Iaralov, despre care se spunea că ar fi „omul din umbră” de la PD. Acesta discută cu președintele Igor Dodon. Din înregistrare se vede cum Dodon ar dicta textul unui document și formula de „federalizare” a țării. (Agora.md)

13.28 La intrarea în Guvern, dar și în fața mai multor ministere și instituții sunt postați ”protestatari”, cel mai probabil aduși de partidul lui Plahotniuc.13.01 Maia Sandu afirmă că a discutat cu fostul președinte român Traian Băsescu:12.41 Socialiștii lui Dodon spun că vor veni la negocierile cerute de democrații lui Plahotniuc dacă aceștia din urmă vor elibera instituțiile statului.

„Să permită accesul imediat al Guvernului legitim recunoscut de comunitatea internațională, susținut de aproximativ toată lumea din RM și de diaspora noastră, să intre în clădirea Guvernului și să înceapă să muncească, să nu blocheze și să scoată corturile”, a declarat socialistul Ion Ceban.

12.05 Deputații vor examina, în cadrul ședinței de marți, ce va începe la ora 14.00, proiectul privind anularea votului mixt. De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi este și proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale. În acordul politic semnat de PSRM și Blocul ACUM era menționată data de 20 octombrie pentru desfășurarea acestor alegeri.

12.00 Comisia de la Veneția confirmă că a primit solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, prin care se cere avizul urgent cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din Republica Moldova, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului. Într-un răspuns remis ZdG, Comisia precizează că va pregăti un aviz care va fi adoptat în cadrul ședinței plenare din 21 iunie.

10.48 Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 6 septembrie. Potrivit lui Dodon, decretul semnat de Filip nu corespunde normelor constituționale. În 9 iunie, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Tot atunci, Curtea Constituțională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat și a fost stabilită data alegerilor parlamentare anticipate, 6 septembrie.

10.30 Astăzi au depus jurământul ultimii trei miniștri din Guvernul condus de Maia Sandu - Vadim Brânzan (ministru al Economiei), Natalia Gavrilița (ministru al Finanțelor) și Nicolae Popescu (ministru de Externe), scrie deschide.md. O parte a membrilor Guvernului condus de Maia Sandu au depus jurământul în 8 iunie, în prezența deputaților PSRM și ai blocului ACUM. Luni, jurământul a fost depus de vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova.
--------------------------------------
Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova a fost convocat în ședință marți de către președintele Igor Dodon, care în urmă cu o zi a schimbat componența acestuia, după învestirea noului Guvern condus de Maia Sandu. În componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova au intrat câțiva membri noi, precum președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierul Maia Sandu, vicepremierul Andrei Năstase, vicepremierul Vasilii Șova, ministrul Apărării, Pavel Voicu și ministrul Justiției, Stanislav Pavlosvchi.

Procurorul General, Eduard Harunjen, și ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, lipsesc de la ședință, scrie Unimedia.

Între timp, Curtea Constituțională, controlată de Vladimir Plahotniuc și care a declarat neconstituționale învestirea Guvernului și alegerea unui nou președinte al Parlamentului și l-a suspendat pe președintele Igor Dodon, a reacționat printr-un comunicat de presă, spunând că cei care îndeamnă la dizolvarea instituției sunt inamici ai democrației:
 • "Niciun scop politic nu poate justifica desconsiderarea și atacurile împotriva singurei autorități legitime de jurisdicție constituțională și ignorarea valorilor constituționale ale preeminenţei dreptului şi democraţiei. Într-un stat consolidat pe valorile democraţiei şi preeminenţei dreptului în care funcţionează o curte constituţională, hotărârilor şi deciziilor acesteia trebuie să li se acorde ponderea corectă, dat fiind rolul ei de unic interpret al Legii fundamentale.
 • Judecătorii Curții sunt inamovibili pe durata mandatului. Interpretările lor au forţă constituţională. Orice influență sau ingerință din partea clasei politice din ţară sau din exterior este inadmisibilă și trebuie tratată ca un atac asupra Constituției.
 • Toate actele Curții Constituționale s-au bazat pe prevederile Constituției și pe jurisprudența constituțională, fiind motivate cu respectarea standardelor de argumentare juridică”.
Info pe scurt despre criza politică de la Chișinău:
 • În 8 iunie, Blocul ACUM și socialiștii au semnat un acord de colaborare și formare a unei majorități parlamentare. În funcția de președinte al Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar Maia Sandu a fost desemnată prim-ministru. În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.
 • Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a stabilit că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi sunt neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de Parlament pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Curtea a declarat neconstituțional și decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.
 • În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.
 • În 9 iunie, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegeri anticipate în 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.
 • Între timp, partenerii externi ai Republicii Moldova au recunoscut noul Parlament și noul Guvern condus de Maia Sandu.
CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14244 vizualizari

 • -14 (28 voturi)    
  Există multe interpretări (Marţi, 11 iunie 2019, 10:22)

  Mazeta [utilizator]

  cu privire la ce se întâmplă acum în Rep. Moldova. Lucrul cu care însă toți sunt de acord este că rușii au câștigat.
  • +8 (14 voturi)    
   Bravo, bo$$! (Marţi, 11 iunie 2019, 11:12)

   stoenec1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Primul comentariu de la ce mai bun postac!
  • +9 (11 voturi)    
   Pai cum nu? (Marţi, 11 iunie 2019, 11:28)

   Keni [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Numai capul tau patrat rusofil si cu alti obositi ca tine sunt convinsi ca Rusia a castigat. Mazeta, ce sa-i faci!
   • -2 (4 voturi)    
    Dodon e cazat la ambasada Rusiei, n-ai stiut? (Marţi, 11 iunie 2019, 19:52)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Keni

    Dodon e cazat la ambasada Rusiei, n-ai stiut?

    Omul are dreptate, degeaba te plimbi falic erect pe aici. Dodon insusi e cazat la Ambasada Rusiei si de acolo emite politici, numeste si anuleaza ce vrea si pe cine vrea.
  • +1 (1 vot)    
   Ca pro-rus (Miercuri, 12 iunie 2019, 3:32)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ai dreptate, sa te ți acum ce armata și armament le va face cadou Kracanel !
  • 0 (0 voturi)    
   aha (Miercuri, 12 iunie 2019, 6:59)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   au castigat olteneste, adica si'au aruncat caciula peste gardul vecinului, apoi s'au dus s'o fure.
   pai cum sa castigi ceva ce'i al tau, ceva ce n'au pierdut niciodata ?!
   necazul este ca noi nu reusim sa cstigam increderea basrabenilor, taman pt. melescoii, tarlicenii si prorusii din guvernarea dumbovitzeana.
  • +1 (1 vot)    
   rușii (Miercuri, 12 iunie 2019, 8:16)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nici nu au câștigat, nici nu au pierdut, după cum bine știi.
   Câtă vreme armata a 14-a a rușilor este în Transnistria, nu se pune problema unei competiții democratice. Așa că, mucles rusnacule.
 • -2 (10 voturi)    
  Astea sunt frecusuri interne. Oamenii au votat. (Marţi, 11 iunie 2019, 11:05)

  Lok [utilizator]

  Si au primit ce au votat. De acum tacere.
  Ca se lupta nush care cu nush care pentru asa numita putere. Cinste lor, asta le este datoria. Un vas cu doi capitani se duce la fund.
 • -5 (17 voturi)    
  Dodon a fost suspendat de C.C. (Marţi, 11 iunie 2019, 11:17)

  Rahan5 [utilizator]

  si nu mai este Presedintele Rep. Moldova.
  Dodon acum are functia de ,,Presedinte al Ambasadei Ruse din Chisinau".
  Si in aceasta ,,calitate" poate ,,sa anuleze" :
  1) Tragerea perdelelor de la ferestre.
  2) Shimbarea canalelor TV.
  3) Primirea de vizite de la diplomati straini sau KGB-sti etc care sunt prin Chisinau. etc. :-))))
  Ce nu poate sa anuleze :
  Sa-l sune Putin la telefon in Ambasada si sa nu ridice Receptorul si sa zica :
  ,, Alo !? Sunt Dodon stapane !."
  • +6 (10 voturi)    
   Stapan (Marţi, 11 iunie 2019, 11:33)

   Radub1000 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Bine ca mai are pe cine sa sune. Stapanul tau Plahotniciuc nu are pe cine sa sune pentru ca nu il mai recunoste nimeni. Sa vedem ce o sa faca cu o tara izolata politic.
   • -5 (11 voturi)    
    Faci o grava eroare. (Marţi, 11 iunie 2019, 13:41)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Radub1000

    Pavel Filip are anumite radacini romanesti si nu Plahotniuc
    (care nu cred sa aiba radacini romanesti). Adevaratul ,,Sef Actual" al Basarabiei este Pavel Filip si nu Plahotniuc, care este doar un colaborator a lui Pavel Filip.
    Poporul roman din Basarabia se conduce numai cu etnici romani.
    • +1 (3 voturi)    
     Esti un trol glumet (Marţi, 11 iunie 2019, 22:07)

     Radub1000 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Filip are radacini pesediste. Adevaratii romani sunt Sandu si Nastase proeuropeni. Cred ca glumesti cu adevaratul sef, ne crezi prosti pe toti se stie cine este jupanul, filip nu este decat o sluga. In continuare iti spun ca guvernul lor ilegal nu va fi recunoscut de nimeni. Iar ciuma rosie, prietena oligarhului vladimir, mai are un an si pleaca definitiv si irevocabil.
 • -2 (6 voturi)    
  Foarte interesanta pozitia Occidentului cu (Miercuri, 12 iunie 2019, 0:19)

  xrogo [utilizator]

  privire la deciziile Curtii Constitutionale, daca pe vremea lui Base ne-a obligat sa respectam o erata data peste noapte de CCR la moldoveni nu tine cont de hotararile CC, ce mi-e si cu politica asta!
  • +1 (3 voturi)    
   lol (Miercuri, 12 iunie 2019, 7:06)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   mai draga iliciule, kaghebeaua e la fel de puternica pe dumbovitza ca si peste prut. deci, taricenii, melescoii si toata gasca azi la putere, toti sunteti de acord ca dodon este al rusilor, iar plahotniuk, proprietarul cc din basarabia, cel care pe fata vrea ruperea de ioropa si trecerea cu arme si bagaje la moscova, adica csi, este cel bun si drept. ca de, invecinarea cu csi/urss ar fi de bun augur, o iesire mai lina din ioropa si pt. dumbovitza, nu ?!
   mai mascati, mai baieti, prea va dati pe fatza ! :-)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by