În Parlamentul de la Chișinău au fost prezentate, marți, modificările propuse de noua majoritate PSRM - ACUM la legea privind procuratura Republicii Moldova, potrivit Agora.md.

Parlamentul R. MoldovaFoto: Unimedia

Printre acestea se află excluderea condiției de deținere a cetățeniei Republicii Moldova pentru a candida la funcția de procuror general. „Considerăm că acest lucru ar putea pune bazele schimbării situației în domeniul activității Procuraturii”, a motivat propunerea deputatul Sergiu Litvinenco, coautor al proiectului de lege.

Totodată, se propune anularea condiției de a avea experiență de 5 ani în funcție de procuror pentru persoana care aspiră la funcția de procuror general.

De asemenea, se propune ca concursul de alegere a procurorului general să nu fie desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), dar de o comisie creată de CSP, din care să facă parte și specialiști străini. O altă propunere este mărirea numărului de membri ai CSP de la 12 la 19.

„Procuratura în continuare se află sub control politic, nefiind o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești”, a declarat Litvinenco.