Ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu, a declarat luni că, în Republica Moldova, singura soluție sunt alegeri anticipate pe 6 septembrie. Această variantă este varianta Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, forța politică ce a dizolvat, prin intermediul Curții Constituționale din R. Moldova, parlamentul ales anul acesta, declarând și că noul guvern al Maiei Sandu este în afara legii.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

”Ca vechi politican, vă spun, când lucrurile se încurcă, singura soluție este să ne întoarcem iar la electorat”, a spus ministrul de externe, precizând că se referă la ”alegeri pe 6 septembrie, potrivit Constituției Republicii Moldova”.

Meleșcanu a adăugat că acesta este punctul său de vedere, nu al MAE român. Întrebat despre recunoașterea guvernului Maia Sandu, Meleșcanu a spus că ”din punct de vedere diplomatic nu există o instituție a recunoașterii guvernului, singura modalitate în dreptul internațional este recunoașterea statelor. Recunoașterea guvernului nu este o soluție pentru că fiecare stat are dreptul să-și aleagă guvernul pe care îl crede”.

Acesta a declarat și că ambasadorul României la Chișinău a avut o întrevedere cu președintele Igor Dodon și urmează să aibă discuții și cu președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

„În cursul zilei de astăzi (luni-nr.) am dat intrucțiuni ambasadorului nostru de la Chișinău să participe la o întâlnire organizată de președintele Dodon, împreună cu alte state membre ale UE. Întâlnirea a durat 15 minute, în care a vorbit numai președintele Dodon. După care niciun alt stat membru al UE nu a vorbit nimic. În paralel cu această instrucțiune pe care i-am adresat-o ambasadorului i-am dat și o instrucțiune să aibă tot astăzi o întâlnire cu liderul partidului democrat, unde din punctul nostru de vedere credem că ar trebui și ei să fie implicați”, a anunțat Teodor Meleșcanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini și comisarul european Johannes Hahn au emis un comunicat în care scriu că UE este „pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic”.