Astăzi s-a întrunit noul guvern al Republicii Moldova, condus de Maia Sandu și declarat nelegitim de către Curtea Constituţională de la Chişinău. Noul guvern, format în urma unui acord între socialiști și proeuropeni și recunoscut de Uniunea Europeană, a eliberat din funcție șefii a două instituții, între care Alexandru Pânzari, șeful Poliției, care a refuzat să se subordoneze noului ministru de Interne numit în Parlament, Andrei Năstase. Maia Sandu spune că în cazul în care mesajele de susținere a Guvernului învestit sâmbătă de noua majoritate parlamentară nu vor fi auzite și înțelese, mai ales de către reprezentanții guvernării democrate, atunci se va recurge la proteste, scrie Radio Chișinău. În paralel, Pavel Filip, numit preşedinte interimar de Curtea Constituţională, a convocat o şedinţă de Guvern cu foştii miniştri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Desfășurarea evenimentelor de la Chișinău, LIVETEXT pe Hotnews.ro:

20:50Criza din Moldova: 5 mari țări europene, printre care Germania, Franța și Marea Britanie, susțin Parlamentul de la Chișinău

18.58 Dodon a numit membri noi în Consiliul Suprem de Securitate. În componența Consiliului vor intra câțiva membri noi, precum președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și membri ai Guvernului numit de alianța ACUM-PSRM: Maia Sandu, Andrei Năstase, Vasilii Șova, Pavel Voicu și Stanislav Pavlosvchi. „În scopul asigurării securității naționale a Republicii Moldova și pentru abordarea în regim de urgență a problemelor stringente cu care se confruntă țara noastră, am decis să convoc ședința Consiliului Suprem de Securitate pe data de 11 iunie, orele 9:00”, a anunțat Dodon pe Facebook.

18.39OSCE face apel la dialog între forțele politice din Republica Moldova

17.42 Partidul Socialiștilor și blocul ACUM pun mai multe condiții Partidului Democrat, care a făcut apel la dialog politic pentru depășirea crizei politice. "Așteptăm de la Partidul Democrat să elibereze instituțiile de stat. Să retragă de acolo toți sportivii, astfel ca Guvernul să poată intra în instituții, miniștrii să poată ajunge în instituții. Instituțiile să devină funcționale pe deplin, iar facțiunea PD din opoziția parlamentară să revină în Parlamentul legitim la muncă”, a declarat deputatul PAS Igor Grosu, în prezența vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, și secretarului PSRM, Ion Ceban, scrie deschide.md.

17.38 Peste 80 de organizații neguvernamentale care formează Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, îndeamnă Curtea Constituțională „să-și revizuiască urgent hotărârile adoptate în 7, 8 și 9 iunie 2019 și să revină în albia legalității”. Într-o declarație publică, ONG-urile îndeamnă toți judecătorii constituționali să demisioneze, astfel încât „să fie restabilită încrederea în Curtea Constituțională și să fie stabilizată situația din țară”, transmite IPN, într-un comunicat.

16.39 Reprezentanții Partidului Socialiștilor și ai blocului ACUM au anunțat că urmează să se consulte în legătura cu invitația lansată azi de vicepreședintele PDM, Andrian Candu, privind inițierea unui dialog politic pentru depășirea blocajului în care se află Republica Moldova.

15:45VIDEO Criza politică de la Chișinău. Cum i s-a astupat, la propriu, gura unei ”protestatare” care era pe cale să spună cine a adus-o în fața Curții Constituționale: ”Zakroi rot!”

15.09 Partidul Democrat cheamă la dialog partidele parlamentare - PSRM, PPDA și PAS - pentru a găsi soluții în criza politică, a anunțat vicepreședintele PDM Andrian Candu.

14.54 Mai mulți jurnaliști au părăsit în mod demonstrativ conferința de presă organizată astăzi de un grup de veterani ai Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, reprezentanții instituțiilor mass-media și-au manifestat nemulțumirea față de acțiunile lui Mihai Balan, veteran al războiului de pe Nistru, care a bruscat mai mulți reporteri în timpul acțiunilor de pretest de la MAI și Parchetul General (Agora.md)

14.45 Igor Dodon anunță trei scenarii posibile în R. Moldova

14.23 Singurul subiect pe ordinea de zi a Parlamentului este proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare. (Radio Chișinău)

13.55 Decretul privind dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a semnat de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Pavel Filip semnat la 9 iunie a fost publicat luni, 10 iunie, în Monitorul Oficial, potrivit Moldpres.

13.23 Cei 61 de deputați ai grupurilor parlamentare PSRM, PAS și PPDA se întrunesc în ședință plenară la ora 14:00.

13.04 Zinaida Greceanîi: „De astăzi, Parlamentul este absolut funcțional. În deplină funcție se află tot secretariatul Parlamentului, toți s-au conformat conducerii Parlamentului, președintelui Parlamentului, de aceea toți își îndeplinesc funcțiile.

12.52Dodon s-a întâlnit cu ambasadorii acreditați la Chișinău: Am subliniat că acum avem șansa de a schimba situația din țară, iar de poziția partenerilor externi depinde cât de repede se va întâmpla

12.30 Ședința Guvernului s-a încheiat după ce Andrei Năstase a făcut un apel către structurile de forță

12.20 În ședința Guvernului condus de Maia Sandu, care are loc la Parlament și la care sunt prezenți șapte membri ai Executivului, noul premier a anunțat că va trimite o scrisoare către Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și Consiliul Europei, în care va prezenta opinia noii guvernări privind "așa-numitele decizii ale Curții Constituționale”. De asemenea, în ședința Guvernului condus de Maia Sandu a fost demis șeful Poliției, Alexandru Pânzari, care refuză să se subordoneze noului ministru de Interne numit în Parlament, Andrei Năstase. În locul lui Pânzari a fost numit Gherghe Balan, fost judecător.

12.16 Ministerul de Externe de la Moscova a transmis prin-un comunicat că salută crearea coaliției de guvernare și a noului executiv de la Chișinău și spune că va colabora cu noua conducere a Republicii Moldova, scrie deschide.md

12.15 Serviciul de Securitate al Ucrainei spune că, pentru a contracara o posibilă interferență străină în R. Moldova, au fost amplificate acțiunile de contraspionaj pentru a preîntâmpina intrarea în R.Moldova de pe teritoriul Ucrainei a unor cetățenii radicali ai Federației Ruse.

12.02 Clădirea guvernului este înconjurata de unități ale forțelor de intervenție, în condițiile în care instituțiile de forță sunt încă de partea ”Guvernului Filip”.

(Sursa foto: Radio Chișinău)

Pavel Filip a convocat astăzi în ședință miniștrii, secretarii de stat, șefii de agenții și instituții publice pentru a discuta despre modul de funcționare a Guvernului în contextul actualei situații politice.

11.48 Bașcanul regiunii autonome Găgăuza, Irina Vlah, anunță că sprijină noua majoritate parlamentară: „Sunt profund îngrijorată de opoziția politică crescândă din țara noastră. Susțin pe deplin eforturile președintelui ales în mod legal Igor Dodon și a majorității parlamentare legitime de a forma un nou Guvern, de a păstra pacea și stabilitatea în Republica Moldova.

11.39 Partidul Democrat a demarat o strângere de semnături pentru demiterea lui Dodon, pe motiv de trădare de Patrie, finanțare ilegală din exterior a PSRM şi de uzurpare a puterii în stat.

11.16 Vasile Șova a depus jurământul în calitate de viceprim-ministru pentru Reintegrare, astăzi, în sediul Președinției, în prezența președintelui Republicii Moldova și a premierului Maia Sandu, anunță Dodon pe Facebook.

11.10 Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cere implicarea partenerilor externi pentru "medierea echilibrată în asigurarea tranziției asumate a puterii". Într-un mesaj pe Facebook, PLDM spune că în Republica Moldova "se duce o luptă acerbă pentru eliberarea statului dintr-o lungă stagnare democratică" și "condamnă cu vehemență orice acțiune care ar duce la destabilizare sau mai ales la acte de violență".

11.08 Zinaida Greceanîi, aleasă în calitate de președinte al Parlamentului de către deputații Blocului ACUM și cei ai PSRM, a anunțat că va solicita astăzi, 10 iunie, Curţii Europene a Drepturilor Omului şi Comisiei de la Veneţia să evalueze deciziile Curţii Constituţionale. (Radio Chișinău)

11.05 Clădirea Guvernului a fost înconjurată de sute de polițiști, inclusiv de luptători din forțele speciale ”Fulger”

10.35 Dodon vrea convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate și îi convoacă pe ambasadori

------------------------

Igor Dodon vrea să convoace "în regim de urgență" Consiliul Suprem de Securitate și a dispus să fie "actualizată" componența acestuia. "Am prezidat o ședință de lucru cu consilierii și șefii de direcții ai aparatului PRM, în cadrul căreia am stabilit câteva obiective prioritare pentru următoarele zile. Am menționat necesitatea actualizării componenței Consiliului Suprem de Securitate și convocării în regim de urgență a acestuia”, a scris Dodon pe Facebook, luni dimineață.

Totodată, Dodon anunță că va invita corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova la o discuție cu privire la situația actuală din țară. "Am reiterat importanța promulgării legilor adoptate recent de către noua majoritate parlamentară compusă din PSRM și ACUM. Totodată am indicat asupra necesității lansării discuțiilor în Parlament cu privire la stabilirea datei alegerilor generale locale”, a precizat el.

Ședința noului Guvern de la Chișinău se va desfășura la sediul Parlamentului, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă. Maia Sandu nu a precizat de ce ședința Guvernului se va desfășura la Parlament, dar se pare că componența noului Executiv nu are acces în sediul Guvernului.

Maia Sandu a mai spus că nu beneficiază, în calitate de premier, de serviciile de pază din partea SPPS, ceea ce reprezintă o încălcare a legii, iar referitor la declarațiile șefului IGP, Alexandru Pînzari, că nu îl recunoaște pe Andrei Năstase în calitate de ministru de Interne, ea a spus că ar fi o sfidare a ordinii de drept, potrivit Radio Chișinău.

Maia Sandu și Andrei Năstase vorbesc despre instalarea noii guvernări la Chișinău

Maia Sandu susține că în cazul în care mesajele de susținere a Guvernului învestit sâmbătă de noua majoritate parlamentară nu vor fi auzite și înțelese, mai ales de către reprezentanții guvernării democrate, atunci se va recurge la proteste.

Totodată, vicepremierul ales, liderul Partidului Dreptate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că începând de astăzi vor exista demisii în rândul funcționarilor publici. Declarațiile au fost făcute la o emisiune la Pro TV, scrie Radio Chișinău, care citează IPN.

Întrebată dacă va merge la discuții cu reprezentanții Partidului Democrat și dacă le va acorda anumite garanții, Maia Sandu spune că "opoziția este invitată la discuții, dar despre garanții nu poate fi vorba”. "Nu acordăm nicio garanție. Noi am venit ca să construim stat de drept, ca să asigurăm justiție independentă și, în aceste condiții, nu poate fi vorba de garanții”, a declarat ea. Maia Sandu și-a exprimat speranța ca această dualitate a puterii să se încheie curând și lucrurile să se clarifice în următoarele zile.

Andrei Năstase consideră că recunoașterea de către partenerii internaționali a Guvernului condus de Maia Sandu este una firească și aduce în albia normalității dinamica politică din ultimele zile. Potrivit lui, recunoașterea Guvernului din partea UE oferă încredere și determinare oamenilor să grăbească, prin atitudinea lor, transferul de putere. "Această recunoaștere încheie drumul pe care fiecare dintre noi l-a parcurs din 24 februarie și până astăzi”, spune Andrei Năstase.

Sâmbătă, după formarea unei majorități parlamentare dintre Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, a fost învestit un nou Guvern cu Maia Sandu în funcția de prim-ministru. Andrei Năstase a fost numit ministru de Interne. Totodată, Curtea Constituțională controlată de Vladimir Plahotniuc a declarat neconstituțională învestirea Guvernului, a emis un aviz prin care a dizolvat Parlamentul ales la 24 februarie. De asemenea, Curtea l-a suspendat pe președintele Igor Dodon, șef interimar al statului fiind numit Pavel Filip. Acesta din urmă a anunțat alegeri anticipate în septembrie.