Președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajcak, a îndemnat luni forțele politice din Republica Moldova să depășească actuala criză politică prin intermediul dialogului, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al instituției, citat de Mediafax.

Miroslav LajcakFoto: Arhiva personala

De asemenea, Lajcak, care deține și funcția de ministru de Externe al Slovaciei, recomandă ca toate părțile implicate să acționeze în baza Constituției Republicii Moldova și să respecte principiile democratice și statul de drept.

„Președinția OSCE urmărește criza politică din Republica Moldova cu mare îngrijorare. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție politică pentru actuala criză și stabilitate pentru a asigura parcursul european al țării”, a spus Lajcak. „Dialogul pașnic, democrația și statul de drept sunt esențiale pentru a preveni escaladarea tensiunilor”, se mai arată în comunicat.

Comunicatul oficialului OSCE conține recomandări similiare cu cele făcute luni de către Alianța Nord-Atlantică. NATO a anunțat că urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova și dorește ca părțile politice implicate să rezolve situația prin intermediul dialogului.