Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, are trei scenarii pentru criza politică de la Chișinău și face apel către toate instituțiile de stat, primării, consilii raionale, sindicate, organizații, să își declare susținerea pentru noul guvern condus de Maia Sandu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorii acreditați la Chișinău, cărora spune că le-a prezentat trei scenarii:

  • "1. Începutul activității legale a tuturor instituțiilor de stat și transmiterea pașnică a puterii de către cei care în prezent încearcă să o mai controleze către noul guvern condus de Maia Sandu. Probabilitatea acestui scenariu este foarte mare.
  • 2. Scenariul Uzurpatorului - al Partidului Democrat, prin care ei vor încerca să ignore tot ce se întîmplă în Parlament.
  • 3. Destabilizare totală din partea PD cu încercarea menținerii puterii".

Dodon spune că organizațiile și cancelariile internaționale au recunoscut noul guvern, iar presiunea internă și externă asupra Partidului Democrat va crește. De asemenea, Dodon susține că Partidul Democrat ia în calcul mai multe variante pentru a scăpa de arestare, santaj asupra sa și în special asupra familiei sale și "lichidarea" sa fizică.

"De asemenea, subliniez că un mare obstacol pentru ei reprezintă Președintele legitim, deoarece el promulgă legile adoptate de către Parlament. Iată de ce ei doresc să scape de mine, luînd în calcul mai multe variante: arestare, santaj asupra mea și în special, asupra familiei mele, lichidarea mea fizică. Fac apel către toate instituțiile de stat, primării, consilii raionale, sindicate, organizații, asociații – faceți declarații în susținerea noului Guvern legitim", a scris pe Facebook Igor Dodon.

Sâmbătă, după formarea unei majorități parlamentare dintre Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, a fost învestit un nou Guvern cu Maia Sandu în funcția de prim-ministru. Andrei Năstase a fost numit ministru de Interne. Totodată, Curtea Constituțională controlată de Vladimir Plahotniuc a declarat neconstituțională învestirea Guvernului, a emis un aviz prin care a dizolvat Parlamentul ales la 24 februarie. De asemenea, Curtea l-a suspendat pe președintele Igor Dodon, șef interimar al statului fiind numit Pavel Filip. Acesta din urmă a anunțat alegeri anticipate în septembrie.