Bătălia pentru putere în Republica Moldova s-a acutizat duminică, zi în care Curtea Constituțională controlată de Vladimir Plahotniuc l-a suspendat pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul, șef interimar al statului fiind numit Pavel Filip. Acesta din urmă a anunțat alegeri anticipate în septembrie. Atmosfera a fost tensionată la Chișinău și de un protest organizat de Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc, care a adus oameni cu autobuzele, iar în fața instituțiilor statului au fost instalate corturi. De cealaltă parte, Igor Dodon a cerut ajutor internațional pentru tranziția puterii către noua majoritate, iar premierul numit ieri de legislativ, Maia Sandu, a făcut apel la instituții să treacă de partea poporului. Deputații au adoptat duminică o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat.

Corturi in fata ministerului de interne de la ChisinauFoto: Captura Facebook

Incertitudinea pare să domnească în Republica Moldova, unde deși Uniunea Europeană recunoaște legitimitatea Guvernului condus de Maia Sandu, iar alegerea socialistei Zinaida Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului de la Chișinău a provocat un lanț de mesaje apreciative de la Moscova, CCM spune că președinte interimar trebuie să fie Pavel Filip și a declarat neconstituțional decretul privind numirea Maiei Sandu în funcția de premier.

În acest context, Maia Sandu a facut apel la angajații ministerului de interne să nu blocheze activitatea instituțiilor, în schimb șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, refuză să se subordoneze noului ministru de Interne numit sâmbătă în Parlament, Andrei Năstase. Totodată, premierul a convocat pentru luni o primă ședință de guvern, pentru a fi discutate mai multe demiteri ale unor șefi de instituții.

Reacții au fost și din partea României, atât președintele Klaus Iohannis, cât și Guvernul de la București apelând la dialog între forțele politice din Moldova.

Desfășurarea evenimentelor de duminică, LIVETEXT pe HotNews.ro:

19.45: Prim-ministrul învestit de majoritatea parlamentară ACUM-PSRM apreciază poziția Înaltului Reprezentant, vicepreședintele, Federica Mogherini, prin care Uniunea Europeană a recunoscut oficial Guvernul legitim votat ieri de Parlament. Maia Sandu a adăugat că a chemat la dialog opoziția parlamentară pentru a desfășura tranziția pașnică a puterii.

Acest pas important este un argument în plus pentru ca fosta guvernare să accepte tranziția pașnică a puterii”, afirmă Maia Sandu.

”Fiecare cetățean al țării noastre, deopotrivă cu partenerii noștri din străinătate, își pun speranțe în noul guvern. Vreau să vă asigur că, spre deosebire de fostul guvern, vom respecta toate angajamentele cu privire la reforme și principiile fundamentale stabilite în Acordul de Asociere. Respectul pentru statul de drept, democrație și drepturile omului sunt temelia pe care vom edifica relația noastră cu Uniunea Europeană.

Apreciem și împărtășim apelul Uniunii Europene la calm și cumpătare. Noi am chemat la dialog reprezentanții opoziției parlamentare și rămânem deschiși în acest sens. Tranziția pașnică a puterii este unica soluție acceptabilă pentru ieșirea din criza politică declanșată de cei care se țin de fotolii și de putere în pofida voinței alegătorilor exprimate pe 24 februarie”, a mai spus Maia Sandu.

18.30: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini și comisarul european Johannes Hahn transmit că UE este „pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic

17.39:86 de organizaţii neguvernamentale (ONG) cer demisia tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, acuzaţi că au acţionat exclusiv în interesul unui partid politic, relatează duminică Radio Chişinău.

17.00: Consiliul Europei cere tuturor forțelor politice din Moldova să acționeze în mod responsabil și calm în situația actuală. Europenii recomandă ca problemele politice să fie „dezbătute și soluționate de reprezentanții aleși în mod democratic în Parlament”, potrivit agora.md.

16.23: Maia Sandu convoacă pentru luni, 10 iunie, ședința Guvernului nou ales. Cabinetul de miniștri învestit ieri prin votul celor 61 de deputați PSRM și ACUM se va întruni în clădirea Parlamentului, la ora 11:00, a anunțat duminică premierul. Potrivit liderei PAS, subiectele care vor fi discutate țin inclusiv de mai multe demisii ale șefilor de instituții. Sandu a spus că mâine va merge și la Guvern, dar nu a precizat când anume. (Agora.md)

15.35:Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut funcționarilor publici să susțină noul Guvern.

15.07 Plahotniuc a cerut susținătorilor săi care pot rămâne în centrul Chișinăului să „apere pașnic” instituțiile statului. ”Vreau să vă mulțumesc pentru susținere. Cei care vor să plece acasă – să plece. Dar cei care vor să rămână, să mergem să apărăm pașnic instituțiile statului, iar celor care vor încerca să le ia cu asalt, le vom arata fermitatea noastră”, a declat președintele PDM, Vlad Plahotniuc, la finalul mitingului din Piața Marii Adunări Naționale.

14.40: Organizația FreeMoldova face apel către presă ca în știrile redactate în care este menționată Curtea Constituțională să fie adăugată și expresia ”instituție temporar capturată de PD”.

„Ziarul de Gardă Unimedia portal de ştiri Agora.md TV8.MD JurnalTV.md Protv Chișinău - Avem putere dublă în stat, una legitimă, votată de cetățeni, și una nelegitimă, capturată de PD. Prezentați lucrurile ca atare. Rolul presei este mai important decât oricând. Vă rugăm ca atunci când menționați Curtea Constituțională să adăugați: „Curtea Constituțională, instituție temporar capturată de PD”. Pentru noile știri, dar redactați, vă rugăm, și știrile publicate deja online. La fel, când vorbiți despre alegeri anticipate, nu le prezentați ca un fapt, ci ca o „propunere care contravine Constituției”. Este responsabilitatea noastră a tuturor, dar în special a jurnaliștilor, felul în care prezentăm lucrurile. Nu slujiți dictatorului. Știm că nu o faceți intenționat. Serviți țării și poporului.”

14.25: Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, refuză să se subordoneze noului ministru de Interne numit sâmbătă în Parlament, Andrei Năstase. Într-o declarație pentru tv8.md, șeful IGP spune că ministrul lui este ministrul Jizdan.

14.20: Mitingul PDM a luat sfârșit. „Mergem pașnic acasă” și „să nu cădem pradă emoțiilor”, acesta a fost mesajul de sfârșit de manifestație a lui Vladimir Plahotniuc. Liderul democraților a mulțumit mulțimii că „i-a fost alături”. După câteva momente mulțimea a început să plece.

14.00 Manifensații PDM din Piața Marii Adunări Naționale s-au îndreptat către clădirea Președinției. Aceștia cer demisia lui Igor Dodon scandând: „La pușcărie”, „Demisia”, „Fricosul”. Ei au aruncat mai mulți curcani în curtea reședinței de stat.

13.39Dodon: Există două soluții pentru situația din țară / Președintele moldovean spune că a fost astăzi la Ambasada Rusiei, iar Maia Sandu a discutat cu partenerii occidentali

13.06 Guvernul României transmite că urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova:

”România, ca stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și care susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european.”

12.58 Maia Sandu face apel la angajații ministerului de interne să nu blocheze activitatea instituțiilor: „În calitate de prim-ministru, mă adresez polițiștilor, carabinierilor, Instituțiilor penitenciare, trupelor speciale. Ieri a fost aleasă o nouă conducere a Parlamentului și învestit un nou Guvern care trebuie să intre în funcție. Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a RM și este susținut de majoritatea cetățenilor și de prietenii de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile și acest lucru trebuie să se întâmple democratic și pașnic. Vă solicit să nu vă implicați în blocarea activității statului”. (Ziarul de Gardă)

12.36 Igor Dodon, declarație publică de la Parlament. „Nu cred că cineva credea că Plahotniuc o să plece. Sunt mai multe soluții. Susținătorii noștri erau gata să vină azi la Chișinău. Noi le-am spus să stea acasă. Eu nu exclud că cuiva pot să-i crape nervii. Eu sunt gata la orice scenarii. Procesul a început. Ceea ce a fost anterior nu va mai fi.

12.20 În Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău sunt mii de susținători ai Partidului Democrat. Liderii PDM au făcut o baie de mulțime apoi au început să promită de la tribună mărirea pensiilor și bani pentru copii și să-i critice pe cei care vor federalizarea țării. Mulțimea strigă: ”Dodon e trădătorul!”

"A încercat (n.r.: Dodon) să federalizeze țărișoara noastră, să o împartă pe raioane, să o dea străinilor. Pentru că el a trădat poporul. Dupa fărădelegile făcute, Dodon trebuie să demisioneze și trebuie să organizăm concomitent cu alegerile anticipate și alegerea unui nou președinte al Moldovei, din neamul nostru", a spus Vlad Plahotniuc, în timpul mitingului. (Publika.md)

12.03 Autobuze și microbuze cu manifestanți:

11.42 Reacția lui Dodon după ce CCM l-a demis: ”Singura cale de ieșire este mobilizarea externă și internă, presiunea și rezistența dură la uzurpatori”. (Ziarul de Gardă)

11.16 De cealaltă parte a baricadei, Pavel Filip anunță că pe 6 septembrie vor fi organizate alegeri anticipate.

11.07 Deputații au adoptat o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat. Ședința Parlamentului a fost declarată închisă. Zinaida Greceanîi i-a chemat în birou pe Maia Sandu și Andrei Năstase.

10.53 Parlamentul de la Chișinău a început ședința de duminică. Premierul Maia Sandu a cerut instituțiilor de stat să treacă de partea poporului. Ion Ceban, deputat PSRM: "Vom sesiza Consiliul de securitate ONU privind abuzurile Curtii Constituționale." (ProTV Chișinău)

10.45 Protestatarii care au fost aduși cu microbuze și autobuze și merg în grupuri organizate se îndreaptă spre Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde Partidul Democrat a ridicat o scenă.

10.24 Curtea Constituțională spune că a dizolvat Parlamentul și va anunța data alegerilor anticipate. Decizia a fost luată pe repede înainte la sesizare lui Pavel Filip, cel despre care spune că este premierul de fapt al țării

10.16 Curtea Constituțională din R. Moldova, în război total cu noua putere: CCM anunță că l-a demis pe Dodon și îl pune interimar pe Filip

09.51Dodon cere ajutor internațional pentru schimbarea de regim din R. Moldova: ”Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea”

09.39Val de felicitări dinspre Moscova după alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului de la Chișinău

09.25 Deputatii au inceput sa vina la ședința parlamentului. Andrei Năstase: „Regimul consideră că poate să dea foc la țară, numai să scape Plahotniuc. El recurge la misiuni paramilitare, întrucât poliția nu mai vrea să se implice în așa ceva” (ProTV Chișinău)

---------------

Protestatarii au instalat corturi în fața unor ministere, a procuraturii, a Curții Constituționale și a Guvernului, spunând că vor să apere instituțiile de ”trădătorii” din Partidul Socialist și din Blocul politic ACUM. De asemenea, tot peste noapte, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a apărut o scenă mare cu însemnele Partidului Democrat.

Amintim că, sâmbătă, socialiștii președintelui Dodon și pro-europenii ACUM au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, au ales un președinte al Parlamentului și au numit un nou guvern, condus de Maia Sandu. Curtea Constituțională, considerată sub influența oligarhului Plahotniuc, a dat mai multe decizii prin care a spus că Parlamentul trebuia dizolvat, alegerea Zinaidei Greceanîi drept președinte al Parlamentului și numirea noului guvern sunt neconstituționale.

Tot sâmbătă, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație prin care declară Republica Moldova ”Stat capturat” și a votat pentru demiterea liderului parchetului anticorupție și a șefului serviciului secret.

Partidul Democrat a răspuns acuzând o ”lovitură de stat” și cerând alegeri parlamentare și prezidențiale.