VIDEO Cutremur politic la Chișinău: Socialiștii și blocul pro-european au semnat un acord anti-Plahotniuc / Maia Sandu, pusă premier / R. Moldova, declarată ”stat capturat” printr-un vot în Parlament / Deputații l-au demis pe șeful serviciului secret și pe cel al Centrului Anticorupție

de Red. Stiri     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 iunie 2019, 13:40 Actualitate | Internaţional


Parlamentul R. Moldova
Foto: Captura Privesc.eu
Socialiștii președintelui Igor Dodon și blocul pro-european ACUM condus de Andrei Năstase și Maia Sandu au convocat sâmbătă o ședință parlamentară extraordinară și au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, o trimitere clară la Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. Ședința extraordinară vine după ce Curtea Constituțională a R. Moldova, considerată a fi sub influența lui Plahotniuc, a decis că termenul de învestire a unui nou executiv a expirat vineri noapte și că Parlamentul trebuie dizolvat imediat. PSRM și ACUM au calificat decizia CCM drept uzurpare a puterii în stat și au spus că termenul expiră abia sâmbătă seară. Ședința parlamentului a fost sabotată de secretariat, așa că activitatea s-a desfășurat fără lumină.

Trebuie subliniat că ofensiva politică de sâmbătă din Republica Moldova a avut girul ambasadorilor Rusiei, Statelor Unite și Uniunii Europene, aceștia fiind prezenți în clădirea Parlamentului.

Potrivit înțelegerii politice, socialiștii au primit funcția de președinte al Parlamentului pentru Zinaida Greceanîi și câteva posturi de miniștri, iar Maia Sandu, lidera PAS, a fost numită premier. Partidul Democrat a contraatacat cerând demisia lui Dodon pentru ”trădare de patrie” și alegeri parlamentare și prezidențiale, iar televiziunea oligarhului Plahotniuc a difuzat imagini în care Dodon ar discuta despre federalizarea țării. Evenimentele de sâmbătă s-au petrecut pe repede-înainte, Parlamentul reușind într-o singură zi să-și aleagă toată conducerea, să creeze comisiile de specialitate, să voteze guvernul - care a și depus jurământul, și să voteze și un document prin care R. Moldova este declarat ”stat capturat” și, de asemenea, se decide demiterea conducerii parchetelor, curții supreme, serviciului secret, comisiei electorale, etc.

Citește și:

Desfășurarea evenimentelor de sâmbătă din R. Moldova, livetext:

20.46 Vicepreședintele Parlamentului, Ion Ceban, apel către televiziunea publică: „Rugăm conducerea TRM să dea pe post ceea ce se întâmplă în Parlament. Sunteți o companie de stat, nu invitați oameni care să spele oasele”. Televiziunea publică a ignorat ședința de astăzi a Legislativului, difuzând concerte de muzică populară și dansuri sportive.

20.41 Ședința Parlamentului este declarată închisă. Deputații se vor întâlni în ședință duminică, 9 iunie, la ora 9.00. Președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi a declarat că timp de trei luni, cât instituția nu a fost funcțională, s-au adunat mai multe subiecte care trebuie examinate.

20.38 Este demis din funcție și directorul Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Se propune modificarea legislației în sensul acordării peședintelui R. Moldova a atribuției de numire și demitere a șefului Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Cu 59 de voturi modificarea a fost aprobată.

20.20 După o pauză, deputații au revenit în plen pentru a dezbate și vota mai multe proiecte de legi (Unimedia).

Parlamentul a adoptat decizia de demitere a șefului Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu. Pentru revocarea lui au votat 61 de deputați prezenți în sală. (Agora.md)

Se propune adoptarea unei „declarații privind condamnarea tentativei de uzurpare a puterii în stat în favoarea Partidului Democrat din Moldova de către Curtea Constituțională”. Cu 61 de voturi, declarația a fost adoptată. (Ziarul de Gardă)

20.14 ”Situația nu este grozavă, dar este mai bună decât mă așteptam. Este un guvern care va privi spre Vest, inclusiv spre România”, declarat Traian Băsescu la Realitatea TV, subliniind că premierul, prim-vicepremierul și câțiva miniștri din noul guvern au cetățenie română.

19.52 Dacian Cioloș, printre primii care o felicită pe Sandu:19.08 Plahotniuc spune că este o ”lovitură de stat”: ”Ceea ce au făcut astăzi PSRM, ACUM și Dodon este o evidentă lovitură de stat. Au încălcat deliberat hotărârile Curții Constituționale. Igor Dodon și PSRM nu mai au legitimitate să participe la formarea unei majorități și a guvernului pentru că există multiple dovezi că au fost finanțați din afara țării. ”


19.06 Noul Guvern al Maiei Sandu a depus jurământul.

18.31 Cei 61 de deputați au votat Guvernul Maia Sandu. Vicepremier și ministru de Interne va fi Andrei Năstase, liderul PPDA, celălalt partid din blocul proeuropean ACUM.

17.59 Deputații discută recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Legislativului în urma votului a 61 de deputați.

Prezentând proiectul de lege privind recunoașterea R. Moldova drept stat capturat, Andrei Năstase a cerut un vot de neîncredere în Curtea Constituțională, demisia șefilor de la parchete, servicii secrete, comisia electorală și curtea supremă, plus crearea comisiilor de anchetă a furtului miliardului, anchetarea „Laundromatului” și anularea sistemului de vot mixt.

„Având în vedere situația din țară, ne adresăm la CEDO cu privire la abuzurile CC”, a spus Năstase. (Agor.md)

17.44 Președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcția de prim-ministru a președintei PAS, Maia Sandu.17.40 Curtea Constituțională a decis că tot ce se întâmplă sâmbătă în Parlamentul de la Chișinău este neconstituțional

17.31 Ambasadorul UE în R. Moldova a postat pe Facebook un mesaj de susținere pentru ceea ce se întâmplă sâmbătă în Parlament:17.12 Democrații consideră că orice se decide acum în plenul Prlamentului este „ilegal și va fi atacat în mod corespunzător”

16.49 Biroul Permanent se convoacă pentru a crea cele 10 comisii parlamentare. De asemenea, Dodon urmează să consulte grupurile parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru

15.48 Zinaida Greceanîi, votată președinte al Parlamentului de la Chișinău15.03 VIDEO Televiziunea lui Plahotniuc a publicat imagini video cu Dodon şi liderul PD care discută despre federalizarea Republicii Moldova / Dodon: Propunerile au fost din partea lui Plahotniuc și trimise în Rusia pentru a i se închide dosarele

15.01 Partidul lui Plahotniuc cere demisia lui Dodon și alegeri parlamentare și prezidențiale

14.45 Președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, este singura candidatură propusă la funcția de președinte al Legislativului. Deputații au luat o pauză înainte de procedura de vot.

Acordul dintrea ACUM și PSRM a fost semnat de 60 de parlamentari din cei 61 câți sunt în grupurile partidelor PSRM, PAS și PPDA. (Agora.md)

14.13: La scurt timp după ce Igor Dodon a anunțat că în spațiul public vor apărea filmulețe cu el, Publika TV, televiziunea ce aparține liderului PD, Vladimir Plahotniuc a publicat imagini video cu camera ascunsă de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotnic și Serghei Iaralov, despre care se spune că se află în spatele oricărei decizii luate de liderul PD.

Cei 3 discută despre un acord personal între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc ce include și un punct secret, legat de federalizarea Moldovei.

14.07 Ședința este boicotată de secretariatul Parlamentului, potrivit deputaților prezenți în sala de ședințe a legislativului. Astfel, în sală nu este lumină și nu funcționează microfoanele deputaților. (Radio Chișinău)

13.56 În „înțelegerea politica temporară privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia Constituționalității” care urmează să fie votată astăzi de PSRM și ACUM se găsește și lista miniștrilor din viitorul Guvern. Cum va arăta Guvernul:

Prim-ministru - Maia Sandu viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne - Andrei Năstase Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Șova Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu Ministrul Afacerilor Interne - Andrei Năstase Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgeta Mincu Ministerul Apărării - Pavel Voicu Ministerul Economiei și Infrastructurii - Vadim Brânzan Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării - Liliana Nicolăiescu-Onofrei Ministerul Finanţelor - Natalia Gavrilița Ministerul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Ala Nemerenco.


13.51 Deputatul blocului ACUM, Vladimir Bolea, confirmă că Partidul Socialiștilor va avea câțiva reprezentanți în Guvernul condus de Maia Sandu. Totodată, Zinaida Greceanîi va fi candidatul pentru funcția de președinte al Parlamentului.

„O votăm pe Zinaida Greceanîi președinte al Parlamentului. După care colegii de la PSRM s-au obligat să o voteze pe Maia Sandu la funcția de prim-ministru”, a declarat el.

26 de deputați ACUM și 35 de deputați PSRM vor semna „Înțelegerea politică temporară” de deoligarhizare a statului. Documentul prevede demiterea imediată a șefilor instituțiilor de forță și instituirea comisiilor de anchetă pentru elucidarea fraudei bancare și spălătoriei rusești (Loundromat).

Pe rețelele de socializare are loc mobilizarea susținătorilor PDM, prin mesaje private, la un protest programat pentru duminică, 9 iunie.

Politicienii nu au reușit până vineri, 7 iunie, să formeze o majoritate și să învestească un nou guvern, iar Curtea Constituțională susține că termenul în care mai puteau face asta a expirat vineri la miezul nopții. Curtea spune că termenul de „trei luni” din data validării alegerilor (9 martie 2019) statuat în Constituție, pentru formarea noului guvern, înseamnă 90 de zile și că acest termen a expirat la 7 iunie 2019, ora 00.00. Prin urmare, președintele este obligat acum, în opinia Curții, să dizolve Parlamentul și să stabilească data alegerilor anticipate.

ACUM și PSRM pretind, în schimb, că termenul legal expiră sâmbătă, 8 iunie și, după negocierile purtate noaptea, au anunțat convocarea Parlamentului pentru sâmbătă, ora 12.30.

Cei din blocul ACUM și PSRM susțin, pentru că nu sunt de acord cu calendarul Curții Constituționale, că ”asistăm la o tentativă de lovitură de stat prin intermediul înaltei curți”.

De asemenea, Igor Dodon a anunțat că dispune de informații conform cărora Procuratura s-ar pregăti să intenteze dosare penale, pentru tentativă de lovitură de stat, tuturor deputaților care participă la ședința de sâmbătă a Parlamentului.

El a spus că nu va dizolva astăzi Parlamentul și că așteaptă rezultatele negocierilor dintre PSRM și blocul ACUM. În paralel, Dodon a invitat la discuții ambasadorii Federației Ruse, SUA și UE, pentru a afla dacă aceștia vor recunoaște un eventual vot asumat de PSRM și ACUM.

„Cunosc că vor fi deschise dosare penale pentru tentativă de lovitură de stat. Dacă vor vota și vor merge înainte (PSRM și ACUM), înseamnă că au curaj. Pe intern, la sigur, Curtea Constituțională nu va recunoaște. Dar pe extern va fi recunoscut oare un asemenea vot și majoritate parlamentară? Am cnvocat ambasadorii UE, SUA și Federației Ruse la ora 11.00”, a spus Dodon.

Curtea Constituțională a emis sâmbătă o nouă hotărâre prin care menționează că Parlamentul nu este în drept să se întrunească în ședință. „În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Decizia dată vine după ce deputații democrați Vladimir Cebotari și Serghei Sîrbu au depus ieri o sesizare către înalta curte privind interpretarea articolelor 63 și 85 din Constituție.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

46896 vizualizari

 • -17 (31 voturi)    
  Ура! (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 14:58)

  Nyk1 [utilizator]

  Молдова аре гуверн!

  Cele două forțe politice au acționat în spirit tovărășesc, euroasiatic, punând interesul țării deasupra capitalului politic! Este un pas bun înspre eliminarea oligarhiei din Moldova.
  • -16 (30 voturi)    
   A se observa... (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 15:57)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ...de asemenea, că Maia Sandu și Dodon au curajul să ignore deciziile incorecte ale unei Curți Constituționale numite de oligarh - spre deosebire de Klaus.
   • +1 (13 voturi)    
    .... a se observa ...... (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 17:26)

    cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    A se observa ca partidele politice n-au avut timp sa negocieze trei luni (90 de zile) si s-au trezit in ultimele minute ca striga patriotismul in ei. Curtea Constitutionala putea sa fie numita si de Putin, nu a facut decat sa traduca textul constitutional " trei luni = 90 zile".
   • +19 (21 voturi)    
    aualeooo, dragnea, acum plahotniuc (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 17:30)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    ce urmeaza ? Tariceanu ?
    Ce se intampla doctore ?
 • +18 (26 voturi)    
  asa da! (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 16:14)

  ceoteldrum [utilizator]

  si la noi se poate elimina acest puroi de politruci de la curtea constitutionala!
  • -6 (22 voturi)    
   . (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 18:08)

   theo667 [utilizator] i-a raspuns lui ceoteldrum

   Imi pare chiar a lovitura de stat. Sa nu cumva sa se termine cu un mic razboi civil exact cum isi doreste Maskva
 • +2 (8 voturi)    
  jos plaha! (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 16:46)

  Igor Ungureanu [anonim]

  jos plaha sooka!
 • +12 (14 voturi)    
  Plahotniuc pe faras ! (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 17:21)

  Susufler0 [utilizator]

  Dar va disparea si Dodon !

  PS. Maia Sandu si Andrei Nastase vor deconta grozaviile unor guvernari mizerabile ale Republicii Moldova !
 • -3 (15 voturi)    
  Și unii de pe la noi mai vor asigura unirea... (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 17:30)

  spirache [utilizator]

  Niste navi, curat romantici...Pai acolo e o șerpărie de nedescris. Curat alianță: muscalii cu pretins- proeuropenii împotriva statalistilor democrati( un soi de dragnisti suverani, dar cu lichid interstițial moscovit). Nu ne trebuie ceea ce se numește acum R M. Când ai un picior cangrenat, putrezit, deși îți e drag, că e piciorul tau, îl tai, că se întinde putreziciunea in tot corpul. Mielul de pe malul Bacului care suge și de la "partenerii noștrii români", de la UE, de la ruși, de la americani.. Nu v-ar fi rușine: " partenerii noștri români"..dar voi ce sunteți, surinamezi?
 • -5 (15 voturi)    
  aceasta coalitie impotriva naturii... (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 18:55)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nu s-a format fara acordul, vezi la indemnul Occidentului.

  Moldova scoasa la mezat e un indiciu ca negocierea cu marele urss e (aproape) transata .
 • -2 (8 voturi)    
  zxzxzxz (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 19:54)

  solar [utilizator]

  Rimă perfectă : MALTA -YALTA ! CE URMEAZĂ ? Ghici ghicitoarea mea !!
  • +2 (8 voturi)    
   Poate dupa WW3 (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 20:29)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui solar

   Tratatul de la Balta
   cioplita cu dalta
   (Balta,judetul Mehedinti)
 • +5 (7 voturi)    
  Asta e situatia! (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 21:06)

  Nonidem [utilizator]

  E greu sa prognozezi daca va fi bine sau mai rau!PD macar declarativ este pentru Europa,Andrian Candu s-a aratat ca filo european si macar vorbeste romaneste spre deosebire de Dodon,rusofon si total aservit Rusiei.Dar se pare ca furia contra coruptiei generalizate, care a adus alianta ACUM in situatia sa colaboreze cu partidul cel mai anti-european si anti-roman este prea mare si era imposibil pentru ACUM sa se alieze cu PD,considerat ca principalul responsabil al coruptiei, lupta impotriva careia a fost o parte esentiala a programului ACUM.Cum declara si sefii ACUM, alianta este temporara si de conjunctura,alegerile anticipate nu ar favoriza decat PD.Impartirea a fost:Guvernul -cu exceptia a doi ministri=ACUM,Parlamentul=Partidul rusesc.Aceeasi intrebare staruie:unde este Romania, Patria mama?Ambasadorii UE,SUA,Rusiei de doua ori in Parlament,al nostru-lipsa!!In fond, aceasta R.Moldova este constituita pe o parte a teritoriului Romaniei,smulsa in urma unui act criminal condamnat de toata lumea!
  • +2 (4 voturi)    
   xzxzxzx (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 21:46)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

   61 de deputați ai PARLAMENTULUI din fosta legislatură sunt cetateni romani cu acte in regulă. Patru dintre ei,inclusiv IGOR DODON o au si in clipa de față, iar el a revocat cetățenia ”moldovenească” a lui BASESCU : Spune asta... ceva sau nu spune ? In noua legislatură e posibil să fie și mai multi ! PLAHOTNIUC ,CANDU, FILIP etc au si ei cetatenie romănească si au votat la europarlamentarele romînești.
  • -1 (3 voturi)    
   Oh, patria mama.. (Duminică, 9 iunie 2019, 1:09)

   jak__ [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

   Terminati-va cu asta, a trecut prea mult timp si mentalitatie sunt prea diferite. Nu va exista uniune niciodata si nici nu trebuie! Ne putem reintalni doar in UE..
 • -4 (12 voturi)    
  Parlament penal, (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 21:57)

  Mazeta [utilizator]

  marș la tribunal!
 • -2 (8 voturi)    
  Noi numim societatea noastra o democratie (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 22:39)

  Lucian Ilea [utilizator]

  pt ca noi cavalerii de dragonii nu ne plecam in fata conducatorilor nostri
  ci conducatorii nostri se pleaca in fata noastra

  ca acu 7000 de ani
  pe sisturi bituminoase numele lui Tezeu l-am scris
  si l-am ales sa ne conduca timp de un an de zile
  si azi deputatii sunt in piata
  ca noi pe campia libertatii


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by