Alegerea socialistei Zinaida Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului de la Chișinău a provocat un lanț de mesaje apreciative de la Moscova, oficialități ruse de cel mai înalt rang grăbindu-se să o felicite și să afirme că ea ar putea contribui decisiv la restabilirea relațiilor moldo-ruse, inclusiv pe dimensiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău.

Zinaida Grecianii (foto arhiva)Foto: www.gov.md

Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a felicitat-o pe Zinaida Greceanîi pentru alegerea sa în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Pe lângă aceasta, Volodin i-a urat Zinaidei Greceanîi succes și s-a arătat convins că aceasta „va contribui la dezvoltarea relațiilor dintre Duma de Stat a Federației Ruse și Parlamentul Republicii Moldova, în interesul cetățenilor ambelor țări”, transmite dumatv.ru

Și senatorul rus Konstantin Kosaciov afirmă că după numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului de la Chișinău „apar noi oportunități de dezvoltare a relațiilor bilaterale, inclusiv cu privire la soluționarea problemelor din Transnistria”.

„Lucru de care noi, în Rusia, suntem fără îndoială foarte interesați”, a subliniat senatorul rus, citat de RIA „Novosti”.

La fel, primul adjunct al președintelui comisiei pentru problemele CSI și integrare eurasiatică din Duma de Stat, Viktor Vodolațki, apreciază alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte a Parlamentului, aducând aminte că aceasta a fost „oaspete permanent în Duma de Stat”.

„Ea este un participant extrem de responsabil al relațiilor ruso-moldovenești și restaurării a tot ceea ce a fost distrus. Și pentru Republica Moldova, și pentru locuitori, alegerea ei de către Parlament este foarte pozitivă, este un progres imens”, a declarat pentru RIA „Novosti” Viktor Vodolațki.