Papa Francisc, aflat duminică într-o vizită în Bulgaria, a îndemnat liderii europeni să se ocupe de problema inegalității sociale, care generează emigrație și contribuie la scăderea natalității, relatează cotidianul The New York Times, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Bulgaria, la fel ca multe alte țări din Europa, trebuie să facă față la ceea ce poate fi considerată drept o nouă iarnă: iarna demografică care a căzut ca o cortină de gheață peste o mare parte a Europei, consecință a diminuării încrederii în viitor”, a declarat Suveranul Pontif într-un discurs la Palatul prezidențial din Sofia.

Liderul Bisericii Catolice a cerut autorităților din Bulgaria „să se străduiască să creeze condiții care să îi determine pe tineri să-și investească energiile și să-și plănuiască viitorul, ca indivizi și familii, știind că au posibilitatea de a duce o viață demnă în țara lor natală”.

Totodată, Papa Francisc „a sugerat respectuos” că bulgarii trebuie să recunoască faptul că imigranții fug din calea războaielor sau sărăciei extreme „pentru a găsi noi oportunități în viață sau pur și simplu pentru un loc sigur de refugiu”. Suveranul Pontif a îndemnat bulgarii să-și deschidă inimile față de imigranți.

Papa Francisc efectuează duminică o vizită în Bulgaria, unde se va întâlni cu oficiali de la Sofia și va vizita un centru de refugiați, însă vizita Suveranului Pontif este considerată drept una potențial delicată în contextul relațiilor glaciale între Biserica Ortodoxă Bulgară și cea de la Roma.

Cu câteva zile înainte de vizita Suveranului Pontif, Biserica Ortodoxă Bulgară a anunțat că membrii clerului bulgar nu vor participa la ceremonii religioase sau rugăciuni alături de Papa Francisc. Totuși, Patriarhul Neofit și alți prelați au programate întrevederi cu liderul Bisericii Catolice, informează postul Deutsche Welle.

Suveranul Pontif urmează să se întâlnească duminică și cu premierul bulgar Boiko Borisov, care a salutat vizita Papei Francisc, spunând că „reflectă interesul său pentru dezvoltarea economică pașnică a Balcanilor”.

Este de așteptat ca Papa Francisc să vorbească în cursul vizitei sale în Bulgaria și despre situația imigranților, un subiect delicat având în vedere poziția anti-imigrație a Guvernului de la Sofia.

De asemenea, Papa Francisc va efectua marți o vizită în Macedonia de Nord, unde va vizita Casa Memorială a Maicii Tereza.

Citește și: