42.000 de pelerini vor avea acces în 2 iunie pe Câmpia Libertății din Blaj, unde Papa Francisc va oficia o liturghie și va beatifica șapte episcopi martiri greco-catolici. La întâlnirea cu Suveranul Pontif sunt așteptați pelerini din întreaga țară, din SUA, Canada și din toată Europa, 700 de preoți și 400 de jurnaliști. Potrivit oficialităților, pe Câmpia Libertății vor fi amplasate 26.000 de scaune, iar până acum pentru biletele distribuite gratuit s-au înscris 33.000 de pelerini, scrie Alba 24.

Papa FranciscFoto: Osservatore Romano

Papa Francisc se va afla la Blaj duminică, 2 iunie. Va sosi pe Câmpia Libertății în jurul orei 10.30 și va oficia Divina Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi martiri greco-catolici. Va ține apoi o cuvântare (omilia sanctității sale), iar după-amiază va participa la o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj. La final, va oferi celor prezenți un salut și va pleca spre Sibiu.

Accesul pe Câmpia Libertății

Accesul pe Câmpia Libertății din Blaj se va face pe baza unor bilete distribuite gratuit în parohii și a documentului de identitate al fiecărei persoane.

Potrivit oficialităților, pe Câmpia Libertății din Blaj vor fi amplasate 26.000 de scaune, iar până în prezent pentru biletele distribuite gratuit s-au înscris 33.000 de pelerini.

"Toți pelerinii care vin la Blaj vor avea ocazia să îl vadă pe Sfântul Părinte", a spus, marți, într-o conferință de presă, preotul Cristian Barta, vicar general al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Parcările puse la dispoziție pelerinilor în municipiul Blaj au fost gândit în așa fel încât aceștia să parcurgă distanța pe jos până la Câmpia Libertății în cel mult 28 de minute. Cei care vor veni cu trenul sau cu autocarul vor avea de parcurs pe jos maximum 25 de minute de la locul sosirii până pe Câmpia Libertății, iar cei care vor veni cu autoturismul personal vor putea parca pe străzile Blajului. Pentru persoanele cu dificultăți de deplasare, au fost prevăzute mijloace de transport care le vor prelua din parcări sau din gară pentru a le duce cât mai aproape de sectorul care le-a fost atribuit, spun autoritățile.

În zonă vor fi amenajate puncte de prim-ajutor cu cadre medicale specializate, va fi distribuită apă, vor fi amplasate toalete ecologice. Cei care doresc pot aduce cu ei apă. Peste 500 de voluntari le vor sta la dispoziție pentru a-i informa și a le oferi sprijinul în caz de nevoie.

Arhiepiscopia de Alba Iulia și Făgăraș, gazda evenimentului de la Blaj, anunță preoții și pelerinii care vor participa la acest moment istoric din viața Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, că totul este organizat pentru o primire cât mai bună a tuturor celor care doresc să se roage împreună cu Papa Francisc. Tot pe Câmpia de la Blaj, va avea loc ceremonia de beatificare a şapte episcopi care s-au jertfit pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii Greco-Catolice din România.

Programul vizitei Papei Francisc în România:

Vineri, 31 mai

11:30 – Aterizare pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București

Ceremonia de bun venit

12:00 – Ceremonia oficială de primire, Palatul Cotroceni

Ceremonial militar

Convorbiri tête-à-tête dintre președintele României, Klaus Iohannis, și Sanctitatea Sa Papa Francisc

13:00 - Întâlnire cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic, Palatul Cotroceni

Alocuțiunea Președintelui Klaus Iohannis

Discursul Sanctității Sale Papa Francisc

15:45 – Întâlnire privată cu Preafericirea Sa, Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

Întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

Discurs al Sanctității Sale

Rugăciune „Tatăl Nostru”, alocuțiuni și cântări pascale, Catedrala Națională

Salut al Sanctității Sale

Sfânta Liturghie, Catedrala Catolică „Sfântul Iosif”

Omilia Sanctității Sale

Sâmbătă, 1 iunie 2019

11:20 – Sosire la Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc

11:45 - Sfânta Liturghie, Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc

Omilia Sanctității Sale

17:25 – Vizită la Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași

Întâlnire Mariană cu tinerii și cu familiile, Palatul Culturii din Iași

Discurs al Sanctității Sale

Duminică, 2 iunie 2019

10:35 – Sosire la Câmpia Libertății din Blaj

10:45 – Divina Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi martiri greco-catolici, Câmpia Libertății din Blaj

Omilia Sanctității Sale; „Regina Coeli”

15:40 – Întâlnire cu comunitatea romă din Blaj

Salut al Sanctității Sale

17:00 – Sosirea la Aeroportul Internațional din Sibiu

17:20 – Ceremonia oficială a plecării