Marea majoritate a rachetelor anti-aeriene ale forțelor Siriene ar fi fost lansate abia după ce rachetele de croazieră lansate de SUA, Franța și Marea Britanie vineri spre sâmbătă au lovit țintele vizate, scrie presa americană, citând surse oficiale. Doar două rachete anti-aeriene siriene ar fi fost lansate cât timp atacul avea loc, ambele ratând țintele. Restul rachetelor interceptoare au fost lansate după atac și au luminat cerul Damascului, dând impresia că forțele siriene ar reuși să intercepteze atacul. Informația vine în contradicție cu ce a declarat public Rusia, stat susținător al regimului de la Damasc, care a precizat ca 71 din cele peste 100 de rachete de croazieră lansate de Coaliție ar fi fost interceptate de sistemele siriene.

Racheta Tomahawk lansata spre SiriaFoto: DVIDS

Potrivit unor surse guvernamentale americane, citate de publicația The Daily Beast, forțele din Siria au reușit să lanseze doar două rachete interceptoare în timp atacului din 14 aprilie, ambele nereușind să lovească nimic.

În schimb, marea majoritate a rachetelor interceptoare lansate de forțele Siriene - toate de origine sovietică - ar fi fost lansate abia după ce atacul s-ar fi terminat și rachetele de croazieră ale coaliției ar fi lovit deja țintele vizate - instalații militare din Damasc și Homs unde ar fi fost stocate și fabricate armele chimice ce ar fi fost folosite de regimul Assad în recentul atac din Douma.

În total, forțele siriene ar fi lansat 40 de rachete interceptoare, din care 38 au fost lansate dupa finalizarea atacului și apar luminând cerul de deasupra Damascului în clipurile video realizate de civili și postate pe diferite rețele de socializare.

Oficialii de la Pentagon au explicat, imediat după atac, că toate rachetele coaliției au lovit într-un interval de două-trei minute.

"Toate armele și-au atins țintele foarte aproape de ora indicată, la aproximativ 4:00 a.m. în Siria", a subliniat Lt. Gen. Kenneth F. McKenzie într-un briefing de presă ținut sâmbătă. "Toate rachetele noastre au lovit într-un minut sau două de atunci", a spus oficialul american.

McKenzie a mai confirmat că la efortul de interceptare nu au participat sistemele rusești S-300 și S-400, iar rachetele lansate de forțele siriene au fost doar cele din arsenalul învechit, de origine sovietică.

Oficialii americani au anunțat că în atacul de vineri spre sâmbătă au fost lansate 105 de rachete de tipul JASSM-ER și Tomahawk, francezii au lansat rachete SCALP, iar britanicii au lansat rachete Shadow Strike de pe avioane Tornado.

Rusia a anunțat, imediat după atac, că armata Siriană ar fi reușit să intercepteze 71 dintre cele 103 rachete de croazieră lansate de forțele americane și aliații lor. Chiar și în această informare Rusia a vorbit de 103 de rachete lansate, pe când oficialii americani au precizat că au fost lansate în total 105 rachete. Tot oficialii americani au precizat imediat după atac că nici o rachetă lansată de Coaliție nu ar fi fost interceptată.

Citește și: