SUA, Franța și Marea Britanie au lansat peste 100 de rachete de croazieră în atacul de vineri spre sâmbătă asupra Siriei. Atacul american a fost compus în mare parte din rachete de croazieră Tomahawk lansate de pe mare. Marina americană a publicat luni imagini video cu două distrugătoare americane lansând rachete de croazieră, unul din Marea Roșie și altul din Golful Persic.

Racheta Tomahawk lansata spre SiriaFoto: DVIDS

Potrivit autorităților americane, USS Laboon (DDG-58) a lansat din Marea Roșie 37 de rachete Tomahawk, împreună cu USS Monterrey (CG-61), în timp ce USS Higgnins (DDG-76) a lansat 23 de rachete de croazieră din Golful Persic.

Pe lângă cele două nave din video, la atac au mai participat și crucișatorul din clasa Ticonderoga USS Monterrey (CG-61) din Marea Roșie, precum și nava de atac din clasa Virginia USS John Warner (SSN-785) din estul Mediteranei (a lansat șase rachete de croazieră).

La atac au mai participat și bombardiere B1B Lancer, împreună cu avioane de vânătoare franceze Rafale și avioane de vânătoare Tordanno ale forțelor britanice.

Reamintim că Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, atacuri aeriene cu rachete asupra unor instalaţii militare ale regimului sirian.

Peste 100 de rachete și bombe au fost lansate asupra unor instalații siriene unde se crede că ar fi fabricate și stocate arme chimice precum cele folosite în recentul atac din Douma.

Rusia, susținătoare a regimului de la Damasc, a anunțat că au fost interceptate 71 din cele 103 de rachete lansate. Chiar și așa, obiectivele din Siria vizate de atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa au suferit distrugeri majore, deşi autorităţile de la Damasc susţin că pagubele au fost reduse, susține CNN, care prezintă imagini din satelit.