Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au lansat, noaptea trecută, atacuri aeriene cu rachete asupra unor instalaţii militare ale regimului sirian, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că a ordonat o operaţiune militară împotriva Siriei, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad, pe care îl acuză de un atac chimic in Douma, care a ucis cel puţin 60 de persoane. Operaţiunea militară de noaptea trecută a vizatţinte multiple cu diverse tipuri de muniţii, printre care și rachete de croazieră Tomahawk.Atacurile aeriene nu s-au soldat cu victime, iar armata rusă a anunțat și că a reușit să intercepteze 71 dintre cele 103 rachete de croazieră lansate de forțele americane și aliații lor. Guvernul sirian a transmis toate locaţiile vizate în atacuri fuseseră evacuate în urmă cu câteva zile, graţie unui avertisment primit din partea Rusiei.

Avion RAF Tornado inarmat cu rachete Storm Shadow, pregatit sa atace SiriaFoto: RAF

Oficialii americani au precizat ca atacurile au țintit în special unități de producție a aermelor chimice: O unitate de cercetare științifică din Damasc, care se presupune că ar produce arme chimice și biologice; O unitate de stocare a armelor chimice, situată la vest de Homs; Un depozit de echipamente chimice și un post de comandă, situate lângă Homs.

Foto: Captură Reuters.

Chiar în momentul în care preşedintele american făcea declaraţii la Casa Albă, în Damasc se auzeau explozii, marcând un nou capitol în această ţară devastată de un război sângeros care durează de şapte ani.

---------------------------

Desfăşurarea LIVETEXT a atacurilor din Siria:

14:10 Ministrul britanic al Apărării,Gavin Williamson: Intervenția militară în Siria a fost un succes. (BBC)

13:16 Obiectivele vizate de atacurile aeriene erau ''complet goale'', personalul fusese evacuat în urmă cu 3 zile, au anunțat reprezentanții Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, ONG care monitorizează războiul din Siria. (AFP)

13:04Klaus Iohannis: "România condamnă utilizarea armelor chimice în Siria, care nu este deloc justificată. Suntem solidari cu acţiunile partenerilor noştri strategici."

12:40MAE român: "Acţiunea SUA, Marii Britanii şi Franţei, reacţie fermă la atrocităţile soldate cu victime în rândul populaţiei civile. România, solidară cu aliaţii şi partenerii săi strategici."

12:15: Armata rusă anunță că atacurile aeriene nu s-au soldat cu victime și că a reușit să intercepteze 71 dintre cele 103 rachete de croazieră lansate de forțele americane și aliații lor. (AFP)

11:33Vladimir Putin a catalogat, sâmbătă dimineață, loviturile aeriene americane, britanice și franceze asupra Siriei drept "un act de agresiune" și cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre "acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor".(The Guardian).

11:21Sirienii au ieșit pe străzile din Damasc, sâmbătă dimineață, cu steaguri ale țării lor și scandând sloganuri pro-guvernamentale. Ei condamnă loviturile aeriene efectuate noaptea trecută.(Reuters)

10:43: Forțele britanice desfăşoare atacuri de precizie cu rachete de croazieră lansate din aer asupra Siriei pentru a diminua capacitatea Damascului de a produce arme chimice, iar Marea Britanie nu avea altă alternativă decât această acțiune militară - premierul britanic Theresa May.

10:25Peste 100 de rachete au fost lansate în Siria în timpul operațiunii de noaptea trecută, un numar important fiind interceptate - ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

9:55Operaţiunea militară din Siria este ''legitimă'', ''proporţionată'' şi ''ţintită'' - ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. (AFP)

9:27Primele imagini cu loviturile aeriene de noaptea trecută ale Statelor Unite, Franței și Marii Britanii împotriva unor poziții din Siria au fost publicate pe site-ul BBC.

9:06 "Atacurile aeriene reprezintă o încălcare a legislaţiei internaţionale şi par să aibă drept scop să împiedice inspectorii autorităţii privind armele chimice să îşi îndeplinească misiunea în Siria", afirmă preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera superioară a Parlamentul rus. (Reuters)

8:37Iranul, principalul aliat regional al regimului de la Damasc, vorbește despre "consecințele atacului" asupra regiunii și a condamnat ferm atacul. (AFP)

8:16 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel către toate statele membre să se abțină de la orice act care ar putea conduce la o escaladare a loviturilor occidentale în Siria. (AFP)

07:45 Guvernul sirian a "absorbit" atacul condus de SUA iar toate locaţiile vizate au fost evacuate în urmă cu câteva zile graţie unui avertisment primit din partea Rusiei, a declarat un oficial de rang înalt dintr-o alianţă regională aliată cu Damascul, citat de Reuters.

"Am absorbit loviturile. Am avut un avertisment timpuriu din partea ruşilor legat de atacuri şi toate bazele militare au fost evacuate acum câteva zile", a suusţinut el.

07:38 Atacurile au vizat şi o bază aeriană aflată la vest de Damasc, în apropiere de graniţa libaneză, a declarat un comandant militar regional aliat cu regimul, scrie Reuters.

Este vorba de baza aeriană al-Shirai din al-Dimas. Atacurile au mai vizat un sit militar din Masyaf, la circa 170 km nord de Damasc, depozite ale armatei din estul regiunii Qalamoun, zona Kisweh, la sud de Damasc şi o altă poziţie militară de pe înălţimile Qasyoun.

07:24 Nicio lovitură nu a avut loc în apropiere de bazele ruseşti, anunţă ministerul al Apărării, citat de AFP

07:08 NATO susţine loviturile SUA, Franţei şi Marii Britanii împotiva Siriei, a afirmat Jens Stoltenberg, citat de AFP.

18:38 Siria a fost lovită când avea o şansă la un viitor paşnic, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de AFP

06:31 Un oficial sirian pro-Assad afirmă că aproximativ 30 de rachete au fost trase în atacul SUA, Marii Britanii şi Franţei, susţinând că o treime au fost interceptate

06:24 Publicaţia americana Daily Caller a realizat o lungă listă cu tweet-uri ale lui Donald Trump atunci când acesta cerea Statelor Unite să nu se implice în războiul din Siria

06:12 Imagini cu o rachetă a apărării antiaeriene care ar fi fost lansată din Damasc au fost publicate pe Twitter

06:08 Preşedinţia franceză a publicat pe contul său de Twitter imagini cu avioane franceze Rafale care decolează pentru a bombarda poziţii în Siria, scrie Reuters.

05:42Reacţia Rusiei: Loviturile din Siria, o insultă la adresa preşedintelui Vladimir Putin

05:35 Ce declara Donald Trump în 2003, când nu era preşedinte al SUA: Preşedintele trebuie să obţină aprobarea Congresului înainte să atace Siria

05:26 Generalul Joe Dunford, şeful statului major american, a declarat că pentru moment nu este prevăzută nicio altă operaţiune. Acesta a adăugat că aliaţii au avut grijă să evite forţele ruseşti, masiv prezente în Siria

05:18 Loviturile împotriva Siriei s-au terminat (general american)

05:16Secretarul Apărării american, James Mattis, spune că atacul militar a avut scopul de a transmite un puternic mesaj președintelui Siriei și că alte viitoare atacuri vor depinde de modul în care Assad va folosi armele chimice pe viitor.

Acesta a mai declarat că a fost vorba despre un atac mult mai dur decât cel de anul trecut și că a urmărit evitarea victimelor civile.

Generalul Dunford a subliniat faptul că ultima dată când SUA au efectuat o astfel de lovitură - în urmă unui atac chimic în Ghouta - acțiunea a fost unilaterală. De data aceasta, însă, doi aliați - Marea Bitanie și Franța - au fost implicați, anunță Reuters.

05:14 Ruşii nu au fost avertizaţi în avans despre lovituri, afirmă un general american, citat de AFP.

05:09 Apărarea siriană antiaeriană a intat în acţiune împotriva ¨agresiunii americane, britanice şi franceze¨, a anunţat televiziunea siriană de stat. Martori oculari anunţă coloane de fum în nord-estul Damascului.

04:52 Atacurile au vizat unităţi de producţie a armelor chimice (oficiali americani)

  • O unitate de cercetare științifică din Damasc, care se presupune că ar produce arme chimice și biologice 
  • O unitate de stocare a armelor chimice, situată la vest de Homs 
  • Un depozit de echipamente chimice și un post de comandă, situate lângă Homs

04:50Mai multe explozii sunt auzite în continuare în Damasc, informează The Guardian. CNN citează un înalt oficial care spune că "nu s-a terminat" și că această seară reprezinta doar primul val al atacului.

04:44 Operaţiunea militară efectuată de SUA, Franţa şi Marea Britanie vizează ţinte multiple cu diverse tipuri de muniţii, afirmă oficiali ai administraţiei americane, citaţi de AFP.

"Ţinte multiple, tipuri diverse de muniţii", a precizat unul dintre aceşti responsabili, care a adăugat că au fost folosite în special rachete de croazieră Tomahawk.

04:42Televiziunea de stat siriană anunță o "agresiune americană" în Siria, "în cooperare cu Franţa şi Marea Britanie", scrie The Guardian.

04:39Un al doilea martor susține că districtul Barzah din Damasc a fost lovit. Barzah este locul în care se află un important centru de cercetare științifică siriană, despre care se crede că ar produce arme chimice.

Centrul de cercetare tiinific din Damasc

Centrul de cercetare tiinific din Damasc

Foto: Captura Twitter

04:33AFP scrie că explozii puternice s-au auzit în Damasc, în timp ce Reuters vorbește deja de cel puțin șase explozii puternice ce fost auzite, fumul ridicându-se peste capitala siriană, potrivit unui martor citat de Reuters.

04:31"În această seară am autorizat forțele armate britanice să acționeze pentru a degrada capabilitățile armatei chimice a regimului sirian și a descuraja utilizarea lor. Acționăm împreună cu aliații noștri americani și francezi", a declarat Theresa May, la scurt timp după anunțul făcut de liderul american.

04:20 "Cu puțin timp în urmă, am ordonat forțelor armate ale Statelor Unite ale Americii lovituri de precizie", a spus liderul american, într-un discurs pe care l-a ținut la Casă Albă.

Reuters raportează că martori din Damasc au auzit câteva explozii mari și au văzut fum în partea de est a orașului. Douma este situat la nord-est, astfel că nu este încă clar dacă aceste semnale sunt legate de anunțul făcut de Trump.