Occidentul avertizează cu noi acțiuni împotriva Siriei dacă vor exista dovezi că unele dintre depozitele de arme chimice au rezistat loviturilor de precizie, iar regimul de la Damasc va continua atacurile chimice, după ce noaptea trecută Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au lansat peste 100 rachete de croazieră împotriva Siriei, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad, pe care îl acuză de un atac chimic in Douma, care a ucis cel puţin 60 de persoane. În urma atacurilor, câteva sute de sirieni au ieșit pe străzile din Damasc, condamnând loviturile aeriene efectuate. Totodată, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a catalogat loviturile aeriene asupra Siriei drept "un act de agresiune" și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre "acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor".Consiliul de Securitate al ONU a respins rezoluţia propusă de Rusia, care condamna loviturile aeriene din Siria.

Racheta lansata in SiriaFoto: Captura BBC

Prim-ministrul britanic, Theresa May, nu a exclus posibilitatea unor noi acţiuni împotriva Siriei dacă vor exista dovezi că unele dintre depozitele de arme chimice au rezistat atacurilor şi a declarat că va răspunde luni în Parlament întrebărilor privind atacul, scrie News.ro, citând The Guardian. Întrebată dacă ar autoriza noi atacuri în situaţia în care s-ar descoperi că au rezistat câteva stocuri de arme chimice, May a răspuns că regimul sirian nu ar trebui să pună la îndoială determinarea Marii Britanii de a nu permite ca folosirea armelor chimice să devină ceva obişnuit.

Totodată, și SUA au anunțat că sunt pregătite pentru un nou atac, dacă regimul lui Bashar al-Assad va folosi din nou arme chimice, subliniind că toate ”armele sunt încărcate”.

Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat proiectul de rezoluţie propus sâmbătă de Rusia, care condamnă ”agresiunea împotriva Republicii Arabe Siriene de către SUA și aliații săi care a violat legea internațională și Carta ONU”.

Doar China și Bolivia au votat în favoarea Rusiei, în timp ce Peru, Kazakhstan, Etiopia și Guineea Ecuatorială s-au abținut, iar opt țări au votat împotrivă.

Franța, SUA și Marea Britanie urmează să propună ONU un alt proiect de rezoluție.

Desfășurarea LIVE TEXT a evenimentelor:

21.01: Consiliul de Securitate al ONU respinge rezoluţia propusă de Rusia, care condamna loviturile aeriene din Siria

19.57:SUA, Franța și Marea Britanie către NATO, despre acțiunea din Siria: A fost o ultimă soluție pentru stoparea altor atacuri chimice

19.01 Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, susține în fața Consiliului de Securitate căStatele Unite sunt cu armele încărcate dacă regimul sirian va folosi din nou arme chimice

18.47: Secretarul general al ONU cere evitarea escaladării situației în Siria

18.00: Rusia a propus Consiliului de Securitate al ONU un draft de rezoluție, văzut de Reuters, care ar condamna ”agresiunea împotriva Republicii Arabe Siriene de către SUA și aliații săi care a violat legea internațională și Carta ONU”.

17.43:Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, salută atacurile aeriene ale forțelor militare americane, britanice și franceze asupra Siriei, declarând că operațiunea a trimis un mesaj omologului său sirian Bashar al-Assad.

16.59:Preşedintele american Donald Trump a salutat atacul de peste noapte asupra Siriei şi a susţinut că a fost „executat perfect”

16.25:Consiliul de Securitate al ONU se reunește sâmbătă la ora 15.00 GMT, la cererea Rusiei, după atacurile aeriene ale Statelor Unite, Franței și Regatului Unit împotriva regimului lui Bashar al-Assad din Siria

16.06:Cancelarul german Angela Merkel a declarat că susţine raidurile aeriene coordonate de SUA, Franţa şi Marea Britanie şi le consideră acţiuni „necesare şi potrivite”pentru a avertiza Siria privind noi atacuri chimice.

15:24 Reacția lui Bashar al-Assad după bombardamentul din Siria: Se declară mai hotărât ca oricând "să lupte împotriva terorismului''.

Atacurile Statelor Unite au distrus sâmbătă o "bună parte din arsenalul chimic sirian", iar alte operațiuni de același tip vor fi efectuate dacă regimul Damasc continuă să atace atacurile chimice, a avertizat șeful diplomației franceze

Citește și:

SUA, Franţa şi Marea Britanie au bombardat poziţii din Siria / Donald Trump a anunțat că a ordonat "lovituri de precizie" / Sirienii spun că au fost avertizaţi din vreme de Rusia

Sirienii au iesit pe străzi la Damasc: condamnă bombardamentul și scandează sloganuri pro-guvernamentale