Filmul „Ghostbusters: Frozen Empire”, care a revenit pe marile ecrane cu actorii din lungmetrajele originale - Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson și Annie Potts, a debutat pe prima poziție la box office-ul nord-american de weekend cu încasări solide, relatează revista Variety, citată de News.ro.

Dan Aykroyd, Bill Murray, Ernie Hudson si Annie Potts in noul film „Ghostbusters: Frozen Empire”Foto: Sony Pictures / Planet / Profimedia Images

Cel mai nou titlu al francizei de comedii supranaturale a înregistrat încasări de 45,2 milioane de dolari la debutul său în 4.345 de cinematografe nord-americane. În box office-ul internaţional, filmul a strâns 16,4 milioane de dolari de pe 25 de pieţe, pentru un start global de 61 de milioane de dolari.

Încasările pe piața nord-americană sunt ușor peste cele obținute de predecesorului său din 2021, Ghostbusters: Afterlife, care a câştigat 44 de milioane de dolari la început.

Însă Imperiul îngheţat a avut costuri mai mari decât cel al ultimului film, având un buget de producție de 100 de milioane de dolari și unul de promovare pe măsură. Frozen Empire va trebui să depăşească semnificativ încasările obținute de Afterlife, care a obținut venituri totale de 204 milioane de dolari la un buget de 75 de milioane de dolari.

Filmul Ghostbusters din 2021 a avut însă un buget de promovare mai mic, fiind lansat în mijlocul pandemiei de COVID-19, când numeroase cinematografe din întreaga lume au fost închise în mod repetat din cauza pandemiei.

Sony a revenit la origini după eșecul filmului Ghostbusters din 2016

Anteriorul film al francizei, „remake”-ul din 2016, numit simplu Ghostbusters și care i-a înlocuit pe vânătorii de fantome cu o distribuție feminină, a avut încasări de aproximativ 46 de milioane de dolari în weekendul de debut. Însă el a fost respins de mulți dintre fanii de cursă lungă ai francizei, ajungând în cele din urmă să obțină încasări totale la nivel internațional de 229,1 milioane de dolari la un buget de producție de 144 de milioane.

În condițiile în care analiștii din industrie estimează că un film cu pretenții de „blockbuster” are nevoie de încasări de cel puțin 2,5 ori mai mari decât bugetul de producție pentru a fi un succes financiar, lungmetrajul Ghostbusters lansat cu 8 ani în urmă a fost un eșec major pentru studioul Sony care deține franciza.

Sony a abandonat ulterior planurile de a face o continuare pentru acest film și a decis să revină la povestea inițială și distribuția care a consacrat franciza, acesteia alăturându-i-se o generație nouă de actori. Bill Murray a confirmat oficial în 2020, cu un an înainte de lansarea Afterlife, că va reveni în rolul lui dr. Peter Venkman.

În ceea ce privește Frozen Empire, Sony se aşteaptă ca filmul să beneficieze de vacanţa de primăvară din Statele Unite, însă noul lungmetraj Ghostbusters se va confrunta cu o concurenţă acerbă în weekendul următor, când în cinematografe urmează să apară Godzilla x Kong: The New Empire.

„Dune: Part Two” se menține pe poziția a doua în clasamentul box office

Filmul regizorului canadian Denis Villeneuve s-a menţinut pe locul doi la box office-ul nord-american, cu încasări de 17,6 milioane de dolari din 3.437 de săli de cinema.

După trei săptămâni de la lansare, epopeea ştiinţifico-fantastică a obţinut încasări de 233 de milioane de dolari în America de Nord şi 574 de milioane de dolari la nivel global. Cu un buget de producție de 190 de milioane de dolari, Dune 2 și-a recuperat deja costurile și a intrat în zona de profit, chiar dacă a fost depășit surprinzător în clasamentul vânzărilor de bilete după doar o săptămână de filmul Kung Fu Panda 4.

Acest film de animație de la studiourile Universal şi DreamWorks Animation a coborât acum poziția a treia în clasamentul box office. Vânzările de bilete pentru lungmetrajul pentru toată familia au fost încă puternice, cu 16,8 milioane de dolari, în scădere cu 44% faţă de weekendul precedent.

Cel de-al patrulea film Kung Fu Panda a adunat până în prezent 133 de milioane de dolari la box office-ul intern din America de Nord şi 268 de milioane de dolari la nivel global. Cu un buget de producție de 85 de milioane de dolari, și acest film marchează un succes pentru producătorii săi.

O altă lansare din acest weekend, filmul de horror Immaculate, de Sydney Sweeney, s-a clasat pe locul al patrulea, cu încasări modeste de 5,3 milioane de dolari din 2.354 de cinematografe.

Drama canină a lui Mark Wahlberg, Arthur the King, a completat primele 5 poziții din clasament, cu vânzări de bilete de 4,4 milioane de dolari în peste 3.000 de săli de cinema din America de Nord. Până în prezent, a obținut încasări de 14,6 milioane de dolari, o sumă modestă.

Cu toate acestea, Lionsgate a cheltuit 19 milioane de dolari pentru acest film care a fost lansat doar în Statele Unite și pe un număr limitat de piețe internaționale. Prin urmare, pierderile foarte probabile vor fi mai ușor de decontat pentru studioul Lionsgate.

Ca întotdeauna, poți afla mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta: