Filmul rusesc „Provocarea”, primul lungmetraj filmat vreodată în spațiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), a apărut joi în cinematografele din Rusia, relatează TASS.

La premiera „The Challenge”Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Primul film filmat în spațiu și asta spune totul. Nu în decoruri, nu pe computer, ci la modul propriu în afara Pământului, printre eternitate și stele. Pentru prima dată în istoria cinematografiei spectatorii vor vedea că spațiul este real”, a declarat producătorul Konstantin Ernst.

Presa de stat rusă a scris amplu despre subiect încă din momentul lansării rachetei care i-a adus pe regizorul Klim Shipenko și actrița Yulia Peresild la bordul ISS pentru filmări în octombrie 2021.

Propaganda de la Moscova a prezentat evenimentul drept o mare reușită din partea țării, afirmând că aceasta este atent urmărită la nivel internațional. Fanfara a făcut un contrast puternic cu situația reală a industriei aerospațiale rusești care în ultimii ani a fost afectată de întârzieri, accidente și scandaluri de corupție.

Toate acestea au avut loc înainte de declanșarea războiului din Ucraina, care a atras noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv în ceea ce privește importurile sale de componente electronice din Occident, vitale pentru Roscosmos și industria aerospațială rusească.

Despre ce este filmul rusesc realizat în spațiu

Filmul este despre un medic, jucat de Peresild, căruia i se cere să meargă pe stația spațială pentru a salva viața unui cosmonaut. Cosmonauții ruși de pe ISS apar și ei în film. Regizorul Klim Shipenko, a cărui înălțime de 1,9 metri a prezentat provocări pentru zborul în capsula mică, a declarat deja că anticipează un sequel care să fie filmat pe marte.

Roscosmos a anunțat în mai 2021 că intenționează să filmeze „primul” film în spațiu, anunțul venind la un an după ce NASA confirmase că poartă discuții cu Tom Cruise pentru un film artistic care să fie realizat la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Filmul american a intrat însă în impas datorită amânărilor cauzate de pandemia de COVID-19 în industria cinematografică și a angajamentelor anterioare ale actorului.

Echipa de filmare rusă care a realizat lungmetrajul la bordul ISS s-a întors pe Pământ pe 12 octombrie 2021, Shipenko afirmând atunci că se așteaptă la un sequel.

Pentru Roscosmos, filmul trebuie să restabilească o reputație pătată de scandaluri de corupție, eșecuri în serie și pierderea monopolului profitabil al zborurilor cu echipaj către ISS însă izbucnirea războiului din Ucraina și sancțiunile au creat din nou probleme majore pentru agenția spațială de la Moscova.

După mai multe întârzieri, filmul urma să aibă premiera pe 12 aprilie, dar lansarea sa a fost amânată din nou pentru joia aceasta.